Home>Front>Fem nye poster i Fjelljegeren
Et bilde som inneholder tekst, himmel, utendørs, skilt Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Turløyper

Fem nye poster i Fjelljegeren

Årets Fjelljeger med 15 poster er klar for besøk. Per Magne Sinnes (74), primus motor for dette opplegget, har lagt ut alle postene på ski denne våren. I år er fem poster skiftet ut. Noen kan nås på ski før snøen forsvinner helt. Ellers må du vente litt til det er bart og fjellskoene kan tas i bruk.

De fem postene som er fjernet fra fjoråret er Brysti, Hunnefjell Nordre, Lisbetknuten, Skuggeknuten og Storefjellknuten.

De fem nye postene som erstatter disse postene er Anlaugknuten, Fløet (Telemast), Merakkhedlaren, Tverråknuten og Vardekollen. De tre første postene er under kart til Roskreppfjorden, mens de to siste finnes under Øvre Sirdal.

I fjor ble det satt deltakerrekord med 272. Nesten 100 mer enn året før. Det har nok sammenheng med mer bruk av hyttene på grunn av koronapandemien.

Fjelljegeren er et trimopplegg for hele familien. 15 poster blir lagt ut senest i mai, og blir stående til 26. september. På hver post finnes et skilt med en bokstav som du noterer på startkortet. Sjekk kartreferansen nøye, det kan forekomme forskjellige stedsnavn på ulike kart.

Dette er et ypperlig turmål. En aktiv utfordring som bør lokke flere til å delta. Postene er lagt i Sirdalsheiene og turene varierer fra korte til lange. Noen krever litt ekstra innsats med mange høydemeter. Føler du deg ikke helt komfortabel med kart og kompass, kan GPS være et godt hjelpemiddel i tillegg.

Annonse

Denne sommeraktiviteten har Sirdal Skilag arrangert i 41 år. I år blir 42. gang. Utgangspunktet var å få lokalbefolkningen og hytteturistene til å bli bedre kjent i Sirdalsheiene sommerstid. Ideen med Fjelljegeren var det Magnar Undheim som hadde da han satt i en komite sammen med Olav Sirekrok og Ånen Ådneram.

Arkivfoto: Postene er nå på plass i terrenget. Her fra Kvinen turiststasjon i fjor sommer.

Et bilde som inneholder kart

Automatisk generert beskrivelse

Alle 15 postene er nå lagt ut i terrenget.

Postene blir plassert rundt i terrenget, de aller fleste er på fjelltopper. Friluftsmannen og entusiasten, Per Magne Sinnes har i alle år vært drivkraften. Han legger ut postene og henter dem inn igjen.

Per Magne har alltid vært aktiv friluftsmann, langrennsløper og skiskytter vinterstid, fjelløp med orientering og terrengløp sommerstid. Til daglig jobber han som damvokter i Sira-Kvina Kraftselskap. Jobben og friluftsinteressene gjør at han er lommekjent i Sirdalsheiene. Når det er leteaksjoner er Per Magne, med sine lokalkunnskaper, en svært verdifull mann å ha med.

Utskifting av poster

”Fjelljegeren” tar Per Magne på alvor. Bruker mye tid om vinteren til å søke nye turmål. Vanligvis blir tre-fire poster skiftet ut hver sommer, bortsett fra Hilleknuten og Kvinen som er gjengangere. Postene går vanligvis igjen tre år før de skiftes ut.

Over 130 forskjellige mål/poster har det vært på de 41 årene Fjelljegeren har funnet sted. Påmelding skjer ved å kjøpe (150 kroner pr person) kart og deltakerkort hos Joker Sinnes (GP) eller Fjellbutikken i Suleskard.

Hver post gir et visst antall poeng og for å oppnå bronsemedalje må en samle 40 poeng, sølv 90 poeng og gullmedalje 140 poeng. Gullmedalje gir tre poeng, sølv to og bronse ett poeng, og du samler da videre år for år til andre premier som fjelljegerstatuetten i bronse, osv.

Undertegnede har selv deltatt over ti år på denne sommeraktiviteten. Det har vært en kjempeopplevelse. Du kommer rundt i heiene og blir kjent. Postene tar deg hele tiden til nye mål og høyder. Naturopplevelsene er mange på disse årene. Om det ikke er så mange dyr å se lenger, så treffer vi vanligvis på ryper og orrfugler. Ørn er blitt observert og flere ganger har vi sett skogens konge, elgen med og uten kalv.

Blomsterfloraen kan være enestående og fargerik. Og er du heldig kan du plukke med deg multer, blåbær og tyttebær hjem. Du kommer uansett tettere på naturen.

Et bilde som inneholder person

Automatisk generert beskrivelse

Per Magne Sinnes (74) gjør en glimrende innsats med Fjelljegeren.

  • Hensikten med denne aktiviteten er å få folk ut i naturen. Kjekt å se og få tilbakemeldinger fra det folk opplever, sier Per Magne som liker seg best i motbakkene.

Å komme opp på en fjelltopp er like kjekt hver gang. Skue ut over den flotte naturen. Per Magne oppdager stadig nye ting. Han småløper og bruker ikke alltid så mye tid til å sitte ned og kose seg. Han liker verken tunge sko, tunge klær eller tung ryggsekk.

  • I dag er det mye lett utstyr som både er regn- og vindtett. Med litt varmt tøy under går det greit. Men kart og kompass må være med sammen med matpakke og fotoapparat for min del, sier Per Magne.

Magnar Undheim er den eneste som har deltatt på ”Fjelljegeren” i alle 41 år. Per Magne måtte stå over en sommer på grunn av et trøblet kne. Magnar kan ikke rose heiene og de flotte stedene nok. Da barna deres var med på ”Fjelljegeren” var traktene innover mot Simleknuten i Lyseheiene en av favorittene. Hilleknuten når du går innover og ned til Jogledalen er en annen flott tur, og ikke å forglemme Bekkjedalsknuten på 1192 meter.

  • Å komme på toppene er luftig og flott. Du føler nesten som du svever på et tak, sier Magnar.

Fjelljegeren Fakta:

  • 15 postar på ulike topper i Sirdalsheiene
  • 3 – 5 nye poster hvert år
  • Hver post varer minst 3 år
  • Hilleknuten og Kvinen er faste poster
  • Sirdal Skilag er arrangør
  • Postene ligger ute til senest 30. mai hvert år
  • Varer til senest 26. september

Deltakerliste over de som har flest Fjelljegere:

Et bilde som inneholder bord

Automatisk generert beskrivelse