Home>Energi>NordLink åpnes 27.mai
Et bilde som inneholder person, innendørs Automatisk generert beskrivelse
Energi Nyhet

NordLink åpnes 27.mai

Torsdag 27. mai blir den første strømforbindelsen mellom Norge og Tyskland offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg og forbundskansler Angela Merkel.

Den undersjøiske strømkabelen NordLink går mellom Agder og Schleswig-Holstein. Forbindelsen er verdens lengste av denne typen i drift og et av Statnetts største prosjekter noensinne. Hele forbindelsen er 623 kilometer lang.

  • NordLink er et stort og viktig prosjekt for fremtidens klimanøytrale energisystem. Vi er stolte av å ha gjennomført dette prosjektet og med det å ha satt nok en verdensrekord. Dette er en ingeniørbragd, og det har krevd nøye planlegging og presist arbeid, sier Hilde Tonne, konsernsjef i Statnett.

    – Vi er glade for at statsminister Erna Solberg og forbundskansler Angela Merkel skal stå for den offisielle åpningen av NordLink, fortsetter Tonne.

    For første gang kobles altså det norske og det tyske kraftmarkedet direkte sammen. NordLink legger til rette for at man kan få mer ut av fornybare ressurser på begge sider av kabelen, og den er et viktig bidrag for å nå målene om å øke andelen fornybar energi og slik kutte klimagassutslipp.

Arrangementet vil starte klokka 11.30 og gjennomføres digitalt med statslederne i Oslo og Berlin. Detaljert program og lenke til arrangementet blir tilgjengelig på Statnetts nettsider.

Fakta om NordLink

Prosjektet fikk konsesjon av Olje- og energidepartementet i 2014. Sommeren 2017 ble første del av sjøkabelen installert. Prøvedriften av kabelen startet i desember 2020, og kabelen gikk over i ordinær drift i mars 2021. Forbindelsen er totalt 623 km.

Ertsmyra – Tyskland

Kabelen NordLink fra Ertsmyra via Vollesfjord til Wilster i Schleswig-Holstein i Tyskland er i drift. Den undersjøiske kabelen er 520 kilometer og har en kapasitet på 1.400 MW. Ferdig i desember 2020. Statnett eier 50 prosent av denne kabelen, mens de tyske selskapene TenneT og investeringsbanken KfW eier den andre halvparten.

Annonse

Foto: Forbundskansler Angela Merkel og statsminister Ernar Solberg åpner offisielt den første strømforbindelsen mellom Norge og Tyskland.