Hjem>Front>Slottet bygges i røff stil
Et bilde som inneholder himmel, fjell, utendørs, snø Automatisk generert beskrivelse

Slottet bygges i røff stil

Det nye landemerket i Øvre Sirdal, restaurantbygget Slottet på Hoppmannsknuten, skrider framover. Bygget skal være ferdig utendørs til sommerferien, med lyng på taket. Åpning til høsten, trolig i oktober.

Plasseringen på høyden Slottet i Hoppmannsknuten har gitt navn til prosjektet og bygget. Utsikten fra det som allerede er en kjent utsiktsplass i Sirdal, kan ikke kalles noe annet enn majestetisk. Byggherren, Torfinn Nesset, har ikke spart på noe i byggeprosessen. Der er det bare beste materialer som brukes.

Foto: Bygningskroppen glir godt inn i terrenget.

Et bilde som inneholder innendørs, vindu, gulv, bygning

Automatisk generert beskrivelse

Inngangspartiet er bygget som en laftekasse.

I inngangspartiet er det bygget en laftekasse, som er oppført av den lokale tømmermannen, Øyvind Moen.

  • Bygget bæres av limtredragere. Søylene utendørs er i kjerneved. De kommer fra Skjåk, sier Gøran Narten som er tømmermann og leder for arbeidet på stedet for Østerhus.

Byggeleder Egil Ravndal hos Østerhus sier at det er et spesielt bygg i tre, som kommer i en meget røff stil. Han har aldri vært med på oppføring av bygg i slike dimensjoner. Optimera har gjort beregningene med snølaster og lignende for at limtredragere og stolper i kjerneved skal holde bygget.

Annonse

Et bilde som inneholder utendørs, person

Automatisk generert beskrivelse

Torfinn Nesset og sønnen Simon bærer inn panel.

Narten sier det trenges god planlegging, siden det er så mange fag som skal utføre sin jobb. Da gjelder det at fagfolkene ikke går i veien for hverandre. Han innrømmer at det er et omfattende arbeid som skal utføres. – Men det er både spennende og utfordrende å få være med på dette byggverket, sier Narten.

Et bilde som inneholder utendørs, person, snø, snowboard

Automatisk generert beskrivelse

Simon Nesset (til venstre) og Gøran Narten skal flytte noen av kjerneveden fra Skjåk.

Robust og særpreg er gjennomgående for bygget. Sånn er også gruepeisen som Jan Brage fra Stavanger Varmesenter bygger i «Skjenkeståvå», baren og peisestua til 50 gjester.

  • Det er en peis som bygges i Opdal stein. Bruker ikke sement mellom steinene. De legges tørrlødd oppå hverandre, sier Brage, som synes det er utfordrende å få være med på en slik oppgave.

Et bilde som inneholder tekst, person, matlaging

Automatisk generert beskrivelse

Murer Jan Brage legger stein på stein i den nye gruepeisen.

Restauranten (plass til 100 gjester) har fått navnet «Eteståvå». «Skjenkeståvå» er også på dette plan. Utendørs kommer det en uterestaurant med plass til 80 gjester. En god solkrok mot sør hvor det skal være glassrekkverk slik at utsikten over Sinnesområdet kan nytes.

Dette minner arkitektonisk en del om Ørneredet ved Øygardstøl som ligger på kanten av et fjellstup og med en unik utsikt.

Et bilde som inneholder bygning, tak

Automatisk generert beskrivelse

Uterestauranten med 80 plasser, sørvendt og med god utsikt over dalen.

  • Bak Haugefjedl finner vi ei hule som har fått navnet «Bjødnahålå». Der vanket det bjørn i gamle dager som slo seg ned der. Dette viser at dette er en trygg og trivelig plass, sier Torfinn Nesset. Navnet brukes på en lukket spiseplass med plass til 16 gjester. Trygt og trivelig, sånn skal det være her også, sier Nesset.

Bygget som oppføres er på 680 kvadratmeter, hvor 450 er ovenpå og 230 i kjelleren. Prospektet er utviklet og utvikles sammen med Njål Østerhus og Tor Sigve Vik i Sinneshyttå. Østerhus har totalentreprise for prosjektet.

Byggherren har en stor utfordring med å finne dyktige fagfolk til å lede restauranten, sammen med godt kjøkkenpersonell og servitører. Han har kontaktet kjentfolk i bransjen for å finne de rette personene. Foreløpig er man ikke i mål.

Hele verdikjeden skal være høykvalitet; bygg, fagfolk og mat. Nå satser Nesset 30 millioner kroner på dette prosjektet.

Nesset vil også starte med bygging av åtte hytter, som skal knyttes til restauranten og bli utleid på kort sikt. Hyttene blir på 80 kvadratmeter og skal ha fire soverom med 8 senger. Det skal være fullverdige hytter med boenhet.

Et bilde som inneholder innendørs, person, vindu, forberedelse

Automatisk generert beskrivelse

Gøran Narten kapper panel i restauranten.

Et bilde som inneholder innendørs, vegg, tak

Automatisk generert beskrivelse

Torleiv Ravndal monterer panel.