Home>Front>40.000 sauer og lam til fjellbeite
Et bilde som inneholder sauer, pattedyr, svart, lukk Automatisk generert beskrivelse
Front Kvæven Nyhet

40.000 sauer og lam til fjellbeite

Vi regner med at 40.000 sauer og lam er på vei til fjells i Sirdal- og Setesdalsheiene. De første dro av gårde for to uker siden til Rustad- og Suleskardheiene, sier Torbjørn Fjermestad, leder av Jæren Smalalag til Sirdalmedia.

I år var det rekordtidlig, med start i slutten av mai. I fjor kom de seg ikke av gårde før rundt 20. juni.

  • Utfordringen med beite i heiene, er hvordan veksten utvikler seg. Det første blir alltid spist opp veldig raskt, så avgjør været hvordan gjenveksten blir utover. Spiser sauen fort reint, blir den urolig, men kommer det litt mer varierte værforhold med regn og sol, blir det bedre, sier Fjermestad.

Foto: Aadne Ådneram slapp sauene på beite i helgen.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Bilder 2020:2020-09-04 10.01.44.jpg

40.000 sauer og lam skal på fjellbeite, sier Torbjørn Fjermestad.

Jæren Smalalag har 19 heier som de beiter. Det er de samme mannskaper over alt som passer på dyrene. Beitene ser normalt gode ut, men kommer du i høyden over 800 – 1.000 meter er det fortsatt en del snø som ligger igjen.

Fjermestad holder seg til det gamle ordtaket om ask og eik som står på gården hjemme, med en meters mellomrom. Der heter det at hvis ask blomstrer før eik, gir det steik (sol). Kommer eik før ask, gir det plask (regn).

Annonse

Nå blir det tre måneder med fjellbeite, før sauene og lammene samles i månedsskiftet august-september. Da skal Fjermestad følge cirka 4.000 sauer fra Suleskard på fylkesvei 450 til Kvæven. Det skjer fredag 3. september.

Et bilde som inneholder utendørs, sauer, pattedyr, flokk

Automatisk generert beskrivelse

Sauene samles til sanking 3. september.

Aadne Ådneram slapp ut 500 sauer og lam i helgen. Det er godt med mat nær gården og dyrene vil nok holde seg der i starten, før de trekker innover Flatstøldalen til Holmevatn.

Et bilde som inneholder kart

Automatisk generert beskrivelse

Jæren Smalalag har 3.444 kvadratkilometer til beitedisposisjon. Over dobbelt så stort som Sirdal kommunes areal på 1.540 kvadratkilometer. Beiteområdet er delt inn i 19 ulike heier. Kartet viser hvordan det er inndelt.