Home>Front>Dramatisk døgn – overnattet ute
Et bilde som inneholder gress, utendørs, racing-løp, rullebane Automatisk generert beskrivelse
Front

Dramatisk døgn – overnattet ute

To damer fra Sola fikk et dramatisk døgn i Håheller-/Øyarvatntraktene fra lørdag til søndag. De mistet sauefølge, en av damene tråkket over med foten og så måtte de ligge utendørs natt til søndag. Kaldt og ufyse vær i 820 meters høyde. Det var bare noen plussgrader.

Politiet i Sør-Vest Politidistrikt satte i gang en leteaksjon søndag klokka 11.25 etter å ha fått inn noen nødsignaler via mobiltelefon. Da ble Rosskreppfjorden nevnt.

Damene – som ikke ønsker navn eller bilde offentlig – var med på en sauedrift. De overnattet fra fredag til lørdag i hytta ved saueskiljegardene ved Håheller. Så gikk de tidlig lørdag morgen innover langs Håhellervatnet (Sandvigvatnet)og nedover på vestsiden av elva Kvina, før de krysset over til østsiden ved ei sauebru lenger nede. Da de krysset Rågeloni, var de på vei til Vidalegå med sauedriften.

Redningshelikopteret landet ved Håhelleren.

Et bilde som inneholder kart

Automatisk generert beskrivelse

Damene ble funnet i vannkanten under Beinleiknutane

  • Vi mistet sauedriften da vi kom over på østsiden. Så mistet vi stien og retningen til den hytta vi skulle overnatte. Deretter fikk en av oss skadet foten ved å tråkke nedi myra.

Hovedredningssentralen opplyser til Sirdalmedia at damene ble funnet i vannkanten nedenfor Beinleiknutane, tvers over for Sigurdsheller, for de som er kjente.

Annonse

Først var Luftambulansen inne og sjekket i området, men de fløy over damene, til tross for at de ga kjennetegn og vinket det de klarte. Da trodde damene at de skulle varsle en båt som skulle hente dem.

Deretter ble redningshelikopteret, SAR-Queen, satt inn i søket. Etter en stund fant de damene. De ble fløyet til Håheller-parkeringsplassen, hvor Norsk Folkehjelp tok imot og undersøkte dem. Så ble de overlatt til egen bil ved skiljegardene.

  • Etter å ha ligget ute en natt, under en stor stein, var det ikke mye vi sov. Kaldt var det. Nå gleder vi oss til å komme til hytta på Haugen for å varme oss. Vi led ingen nød, vi hadde nok mat i sekken. Men nå er vi våte og kalde og trenger tørre klær, forteller de til Sirdalmedia.

Mobiltelefonene gikk tomme lørdag. Da var det flatt batteri. Søndag formiddag var det en som kom på at en kunne ringe nødtelefon uten batteri. Det virket og dermed kom hjelpen.

Da Luftambulansen ikke fant dem, ble det slått full alarm. To politihunder, redningshunder, speidere, Norsk Folkehjelp, Øvre Sirdal Leitegruppe og Røde Kors Hjelpekorps ble varslet. 20 mannskaper og sju lettbåter var på vei oppover før redningsaksjonen ble avblåst ved 13.30-tiden.

Et bilde som inneholder utendørs, bakke

Automatisk generert beskrivelse

Det nye redningshelikopteret fant damene. Her ser du fylkesvei 450 i bakgrunnen.