Home>Energi>Nye eiere overtar Norhard
Et bilde som inneholder person, pistol Automatisk generert beskrivelse
Energi Front Nyhet

Nye eiere overtar Norhard

Nye eiere overtar Norhard på Tonstad i løpet av sommeren. Samtidig er vi på jakt etter nye medarbeidere til det nye selskapet, sier Askjell Tonstad, daglig leder av Norhard til Sirdalmedia.

Forte Vannkraft As fra Oslo blir de nye eierne. FORTE Vannkraft AS het tidligere Obos Energi AS og skiftet navn i 2020.  FORTE Vannkraft eies 100% av FONTAVIS, et kapitalforvaltningsselskap i Sveits som investerer i fornybar energi og infrastruktur.

Dermed selger Brødrene Nordbøe fra Fiskå i Strand seg ut av selskapet. Rasmus Nordbø og Bjørn Rygh som er eiere av selskapet trekker seg ut av Sirdal.

I handelen mellom Forte og de gamle eierne, inngår maskinparken (4 borerigger) og eiendommene på Tonstad samt en forpliktende avtale med operatørselskapet Norhard AS som blir eiet av Askjell Tonstad og ansatte for fortsatt drift av alle de eksisterende boreriggene samt en ny rigg som skal bygges for Forte Vannkraft.

Forte Vannkraft vil nå bygge en en-kutts borerigg med større diameter og rekkevidde enn det som er tilgjengelig i markedet samt legge vekt på å utvikle mer effektiv retningsstyrt boring for småkraftverk.

Foto: Lars Elias Liland klargjør en boremaskin som skal til Vang i Valdres og bore for Skagerak Kraft fra onsdag.

Annonse

Et bilde som inneholder person, innendørs, blå, eldre

Automatisk generert beskrivelse

Askjell Tonstad er fornøyd med eierskifte.

Forte Vannkraft har en del viktige konsesjoner for å bygge egne kraftverk. Disse er det ønskelig å få utløst og utbygget.

Det er behov for mer effektiv retningsstyrt boring for småkraftverk med diametre fra 0,7 til 1,2 meter, og lengder opp til 2,5 km. Forte går inn i Norhard og engasjerer seg i å etablere et bredt samarbeid for å oppnå dette, og for å få ned kostnadsnivået for vannveier til småkraftverk.

Det gjenstår en del formelle og juridiske avtaler sammen med en due diligence før handelen er i boks. En regner med at det vil ordne seg innen juni er slutt.

Et bilde som inneholder utendørs, bakke

Automatisk generert beskrivelse

Boremaskinen som skal bore i isbreen Blåskavlen, rett inn av Trollfjorden i Vesterålen, er klar til å utføre arbeidet for Trollfjord Kraft.

Askjell Tonstad regner med at disse prosessene vil gå ganske greit, siden firmaet har hatt en grundig gjennomgang etter konkursen i vinter.

  • Vi er svært godt fornøyde med dette eierskiftet og den restruktureringen som følger. Forte går inn med større investeringer som gjør det mulig å løfte maskinparken vesentlig, sier Tonstad. – Boreteknologien og eksisterende maskinpark forbedres og vi skal også bygge en ny boremaskin for større diameter og større rekkevidde.

Et bilde som inneholder person, innendørs

Automatisk generert beskrivelse

Stian Haug Olsen gjør klar elektronikken i boremaskinen som skal til Valdres.

Norhard har i dag 30 ansatte og ledelsen regner med å øke arbeidsstokken til omkring 40 medarbeidere.

  • Vi jakter etter flinke medarbeidere. Ingeniører og operatører i alle kategorier innen elektro, mekanikk, hydraulikk, bygg/anlegg og automasjon, for å nevne de viktigste feltene.

Da Norhard startet, var dette grunnlaget for bedriften. Det er det fortsatt, bare med en annen eierstruktur:

Norhard AS – Norwegian Hard Rock Drilling – utvikler, produserer og driver utstyr for fullprofilboring av lange retningsstyrte tunneler. En helt ny teknologiplattform basert på elektrisk drevet utstyr og kontinuerlig posisjons- og prosesskontroll gjør det mulig å bore retningsstyrt over lange strekninger.

Et bilde som inneholder bakke, utendørs, utstyr, fortauskant

Automatisk generert beskrivelse

Denne borekronen har en diameter på 40 centimeter.

Et bilde som inneholder person, mann, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Morten Aasemoen i produksjonen til Norhard.