Home>Front>Sauer og hunder skaper konflikter
Et bilde som inneholder tre, utendørs, åsside Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Sauer og hunder skaper konflikter

Nå på sommeren er det mange som irriterer seg over hunder og sauer. Hunder som går løse. Eller sauer som går løse og hvor gjerdeplikten ikke opprettholdes. Det ender lett i konflikter.

I Sirdal kommune er det båndtvang i perioden 1. april – 1. november. Da gjelder hundelovens regler om å ha hunden i bånd 24/7. Den gir ikke muligheter for å slippe hundene fri.

Foto: Det er meldt om mange sauer og lam som er drept av hunder denne sommeren.

Et bilde som inneholder gress, utendørs, hund, pattedyr

Automatisk generert beskrivelse

«Zalto» må hele tiden være i bånd, slik loven sier.

Sindre Ertvaag på Rubetødnane følger konsekvent disse regler med hunden sin «Zalto», av typen Flat Coated Retriever. Når de ikke er på tur står den i bånd ved hytta. Eller oppholder seg innendørs. Men familien er plaget med løshunder som kommer springende og da vil «Zalto» gjerne leke med dem. Nå har den slitt seg to ganger og selen har røket.

  • Vi bruker et langt bånd med stålwire inni, men så river den seg løs ved at selen ryker. Utrolig krefter hunden har og den er ikke til å stoppe når andre hunder kommer forbi, sier Ertvaag.
  • Det er beklagelig at slikt oppstår, men har de først anskaffet hund, må de følge forpliktelsene med båndtvang og gå tur med hundene. Ikke slippe dem fri. En sele til vår hund koster rundt tusen kroner. Det er unødvendig når slikt inntreffer.

Selen til «Zalto» har røket to ganger.

Annonse

Vi har tidligere skrevet om tre sauer som er drept av hunder i Suleskard-traktene.

Geir Magne Hadland på Tjørhom fikk denne helgen telefon om to tvillinglam som var døde i Tjørhomfjellet. Det ene ble funnet ved Beinesvatnet, det andre ved stolheisen.

  • Jeg mistenker at det er hunder som har sprunget etter dem og da blir de sprengt, som vi sier på fagspråket. Ingen ytre skader, men hunder som har løpt så lenge etter dem at de dør av anstrengelsene, sier Hadland.

Det er også mistanker om at to koppelam er døde som følge av hunder på Fidjeland. Begge lam var vaksinerte, men gårdbrukeren fant dem døde på marka, uten ytre skader. Det kan lett være hunder som har jaget etter dem.

  • Dersom hundeloven om båndtvang brytes og manglende kontroll av hunder som løper fritt angriper andre dyr, kan det ende med forelegg. Det er aktuelle reaksjoner, men vi har ikke mottatt noen anmeldelser av dette slaget foreløpig, sier politiadvokat Per Terje Brundtland ved Sør-Vest Politidistrikt i Stavanger når vi forelegger ham problemet.

Et annet stort problemområde er overholdelse av gjerdeplikten. Mange hytteeiere opplever brudd på denne loven og dermed kommer sauer på besøk i hyttefelt. Gårdbrukerne har plikt til å avholde gjerdeplikten, enten de har dyr eller ikke.

Mange gårdbrukere bryr seg ikke om gjerdeplikten. Andre tar det på alvor og gjerder gjerne der andre skulle utført sine plikter. Dette medfører store utgifter for mange. En bunt med gjerde koster 990 kroner. Vi vet gårdbrukere som bruker tusenvis av kroner for å hindre at sauer komme fritt.

Et bilde som inneholder hund, gress, utendørs, bakke

Automatisk generert beskrivelse

«Zalto» er godt sikret, men besøk av løshunder kan medføre at hunden kan bli skadet når den forsøker å komme seg løs.