Home>Friluft>Skoleåret forlenges til 11 måneder
Et bilde som inneholder bilvei, utendørs, tre, person Automatisk generert beskrivelse
Friluft Front Nyhet

Skoleåret forlenges til 11 måneder

Det 8. skoleåret ved Outdoor College, Doktor Rolf Hoffmanns skole, på Lunde skole i Sirdal starter mandag. Skoleåret forandres fra sju måneders skole til 11 måneder. De 32 nye elevene (16 jenter og 16 gutter) forlot Tyskland fredag kveld og skal nå kjøre buss via Sverige til Sirdal. De regner med å være fremme i Sirdal lørdag kveld.
  • Color Line nektet oss å ta ferja siden elevene ikke var vaksinert og kom fra et oransje land, Danmark. Derfor kjører vi fra grønt Tyskland til grønt Norge, sier Günther Hoffman, som eier og driver den tyske privatskolen på Lunde.

Hoffman har leid inn to tyske sjåfører som skal kjøre bussen kontinuerlig fra Tyskland via Sverige til Sirdal. Den første uken vil elevene bli holdt i karantene på skolen. De vil også utføre hurtigtester på elever som får sumptoner og antydning til sykdom.

Kajakktur

Første store test for elevene blir kajakkturen fra Frafjord til Lysebotn i tiden 14. august til 23. august. Da vil de campe underveis langs Lysefjorden. 60 kilometer med sol, varme og stille sjø i den mektige Lysefjorden, var et minne for livet i fjor.

Foto: Elevene reiste fra Tyskland ved 20-tiden fredag kveld.

Et bilde som inneholder vann, himmel, utendørs, båt

Automatisk generert beskrivelse

Elevene padlet Lysefjorden inn i august i fjor.

Annonse

Siden skoleåret er utvidet med fire måneder til 11 måneder, er det lagt opp til at elevene skal få reise hjem på juleferie 3-4 uker. Det avhenger selvsagt av koronasituasjonen og smitteeffekten. Blir det ikke muligheter for hjemreise, er elever og foreldre innforstått med at det kan bli feiring av jul i Norge og ingen hjemtur.

Et bilde som inneholder utendørs, himmel, snø, personer

Automatisk generert beskrivelse

Foto: I januar gikk elevene tur/retur Sigurdsheller-hytta på truger. (Foto: Florian Sandfort).

Praktfull vinter

Avslutningen med den kalde og praktfulle vinteren i fjor, var ikke mindre minnerik. I januar gjennomførte elevene tur/retur til Sigurdshelleren ved Øyarvatnet på truger. I desember var de også tur/retur Kvinen på truger. I tillegg hadde de en fantastisk, finurlig hundesledetur til Kvinen turisthytte i februar. Disse turene ble gjennomført i samarbeid med Sirdal Huskyfarm.

  • Fjorårets skoleår var det lite kontakt med det norske samfunnet på grunn av koronasituasjonen. Vi hadde likevel et positivt skoleår, harmonisk og med veldig god kommunikasjon med elever og lærere på skolen, sier Hoffman.

Outdoor College er en skole med “grønn” og bærekraftig profil. De 32 elevene har tyske lærere og alternativ undervisning i naturen. Samtidig følger de tysk pensum for alderstrinnet 14 år. Når de er på skolen, bor de på internat.

  • Utvidelsen av skoleåret er godkjent i Nord-Tyskland. Da blir det hele 9. årskull som fullføres og godkjennes som internatskole. Etterpå kan de gå videre på vår nye private videregående skole i Tyskland fra høsten 2022, sier Hoffman, som håper noen norske lærere også vil være med i undervisnings-prosjektet i Sirdal.

Odd Kvinen ved Sirdal Huskyfarm skrev på facebook i februar:

Da var nærmere 7 måneder i Sirdal for halvparten av Outdoor college elever slutt.

  • 7 måneder uten foreldre og kontakt med familie og venner. 32 «barn» som ankom Norge og Sirdal i slutten av juli og reiser hjem til Tyskland som modne, reflekterte ungdommer.
  • 7 måneder med læring om selve livet, vennskap, ansvar og fellesskap.
  • 7 måneder med ny forståelse på hvordan det meste henger sammen.

Et bilde som inneholder himmel, utendørs, snø, natur

Automatisk generert beskrivelse

Sigurdsheller-hyttene en kald kveld i januar med måneskinn. Foto: Florian Sandfort.

Naturen

  • Vi vil gjerne at elevene ved skolen vår skal bli bedre kjent med naturen. Hvordan syklusen, årstidene og livet i naturen oppfører seg. Vi må ikke ødelegge naturen, men ta vare på den, sier Günther Hoffmann.

Doktor Rolf Hoffmans skole er det offisielle navnet på skolen. Det var Günthers far Rolf, som viet et helt liv som doktor for ”Leger uten grenser”, som gav navn til skolen. Han reiste verden rundt for å hjelpe andre. Günther fikk opplæring av sin far til å ta vare på naturen og om å lære opp ungdommen til det samme.

Elevene, både gutter og jenter, er 14-15 år. De bor hjemmefra i 11 måneder og får ikke ha besøk av familien i denne perioden.

Skolen på Lunde markedsføres i hele Tyskland og elevene kjenner ikke hverandre når de kommer til Lunde. Opptaksprøven foregår i en uke i mai. Da må de være med på padling, seiling og vandring i Nord-Tyskland, et sted mellom Kiel og Flensburg.

Skoleprosjektet ble realisert med hjelp av sin gode sirdalsvenn, Odd Kvinen. Han er en kjent friluftsmann og eier av Sirdal Huskyfarm. Odd sier at dette er å lære et godt, gammeldags friluftsliv. Sette pris på naturens verdier og respektere den.

Skolen har et nært samarbeid med Sirdal Huskyfarm. Florian Sandfort er en av lærerne, han har tatt bachelor i sosial pedagogikk om dyr. Han underviser hver uke åtte elever om dyr, teori og praksis ved Huskyfarmen. Et populært fag. Noen elsker hunder og har praksis fra før av med dyr, mens andre kommer med blanke ark. Etter 11 måneder elsker alle elevene hundene til Odd Kvinen

Et bilde som inneholder tekst, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Bussen er merket i fronten.