Home>Friluft>Eksotisk fiskesafari
Et bilde som inneholder vann, utendørs, båt, fjell Automatisk generert beskrivelse
Friluft Front Nyhet

Eksotisk fiskesafari

Sirdal Safari & Adventure (SSA) har startet med å selge naturopplevelser i villmarka og verneområdet. Såkalt naturbasert reiseliv. Fiskesafari i gigantiske Svartevassmagasinet er så vidt kommet i gang. En eksotisk opplevelse å få fiske verdens flotteste, røde og rene, ørret. Topp kvalitet. Klarere vann skal du lete lenge etter.

Å kjøpe en fiskesafari-tur ( 990 kroner pr person) gir deg adgang til å komme inn i landskapverneområdet. Å komme forbi bommen i Flatstøldalen, gir deg en spesiell opplevelse til å få kjøre i verneområdet inn til Svartevassdammen, som ble bygget i 1972-1977 og rehabilitert i 2016.

Foto: Ny gruppe på fiskesafari i Svartevassmagasinet.

Et bilde som inneholder kart

Automatisk generert beskrivelse

Svartevassmagasinet er 15 km langt og Sira Kvinas største anlegg.

Når en kommer inn til magasinet venter Roald Klungland med sin spesialbygde aluminiumsbåt. Turistene blir orientert om historien underveis. Fiske- og sikkerhetsutstyr får du låne. En fiskestang på hver side er ute, i dorgefart. Og fisken biter og du får som regel ørret i halvkilos klassen.

Klungland har sammen med Per Øyvind Grimsby etablert selskapet og satser på at turister, friluftsinteresserte, hytteeiere og utenlandske turister vil benytte seg av tilbudet.

Annonse

Utgangspunktet for selskapet er Kvæven med Sirdal Fjellmuseum. Kaffeen på Kvæven er kommet godt i gang. De eldre Heiberghyttene, med blant annet Trongenhytta, er ikke kommet i gang enda. De skal brukes til overnattinger.

Et bilde som inneholder person, mann, stein, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Per Øyvind Grimsby har stor tro på å selge naturbasert reiseliv og opplevelser.

  • Hyttene har vært uten vedlikehold i 20 år og da trenges det et ekstra løft. Kalde bygg fremmer fuktighet. Vi må derfor reparere en del, sammen med god grønnsåpevasking, sier Grimsby som håper hytter og sanitæranlegg skal være klar til høstferien i oktober. Han siterer Ole H. Bremnes sang:
  • Hus treng folk
  • Folk treng hus

SSA samarbeider med Statskog, som har rettighetene i verneområdet. Derfor har de fått lov til å fiske i Svartevassdammen. De leier også «Smalevasshytta» hvis det er noen som ønsker tur med overnatting. I sommer er denne hytta pusset opp og malt.

Grimsby håper å komme inn på det tyske markedet. Det vil gi store muligheter hvis vi kommer inn der og får selge dette unike opplegget. Tyskerne er svært opptatt av grønt miljø, kunnskapsbaserte og bærekraftige opplevelser.

Hensikten med landskapsvernområde er særmerket med sammenhengende heiområder, dyre- og planteliv, stølsmark og kulturminner. Dessuten er det viktig med villreinens leveområder.

Et bilde som inneholder himmel, person, mann, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Roald Klungland stortrives med fiske.

Klungland forteller at han har observert reinsdyr, elg, hjort, ørn og falk for å nevne noen dyr og fugler. Det er litt magisk når du får se dette fra båten.

Da vi var med Klungland på Svartevassmagasinet på lørdag var det for å trekke fiskegarn. Da gikk vi til Fidjarhålet. Best var de garna som stod på grunt vann. Det ble med 22 ørret hjem. En kvalitet som du bare kan drømme om.

Et bilde som inneholder person, utendørs, mann, leddyr

Automatisk generert beskrivelse

Fisken renses. Se på det klare vannet.

  • Når jeg renser fisken, tar jeg vare på fiskesloet. Kan ikke kaste det i vannet. Det gjelder å holde måkene unna. De kan dra med seg sykdom eller makk, og det må vi holde unna i dette bassenget med så høy vannkvalitet, sier Klungland.

Svartevassmagasinet er Sira-Kvina Kraftselskaps største anlegg. Da vi besøkte anlegg lå vannet på 873 meter, mens maks vann er på 899 meter. Det er hele 15 kilometer langt og er innenfor kommunene Sirdal, Sandnes, Hjelmeland, Suldal og Bykle.

Klungland kombinerer fiske og jobbing i skogen, helst rydding av linjer for Agder Energi. På midten av 1990-tallet fisket Klungland et helt år med å få opp den minste fisken i Byglandsfjorden. Da fikk han 44.000 ørreter eller 4.5 tonn på den tiden.

Et bilde som inneholder himmel, utendørs, person, snø

Automatisk generert beskrivelse

Roald Klungland viser fram fiskene og størrelsen.

  • Vi ser et stort potensiale i å selge guidede naturbaserte turer i Sirdalstraktene. Enten det gjelder fiskesafari eller andre turer i vår vakre natur, hvor store områder er vernet, sier Grimsby.

Sirdal har fått et unikt tilbud med guidede naturopplevelser. I vernet område, utenfor allfarveien. Ta vare på den eksotiske grunntanken og ikke la det vokse seg for stort.

Et bilde som inneholder utendørs, vann, person, fisk

Automatisk generert beskrivelse

Mye flott ørret av høyeste kvalitet.

Et bilde som inneholder vann, utendørs, båt, transport

Automatisk generert beskrivelse

Roald Klungland trekker garn i den spesialbygde båten.

Et bilde som inneholder utendørs, himmel, fjell, vann

Automatisk generert beskrivelse

Roald Klungland i dorgefart i Fidjarhålet.

Et bilde som inneholder utendørs, vann, vannpattedyr, dag

Automatisk generert beskrivelse

Svartevassdammen er 129 meter høy, 420 meter på toppen og 400 meter nederst.

Et bilde som inneholder vann, utendørs, sport, vann sport

Automatisk generert beskrivelse

Flott ørret kommer opp med garnet.