Home>Front>Flott syn med sauedrift
Et bilde som inneholder gress, utendørs, stein, felt Automatisk generert beskrivelse
Front Kvæven Nyhet

Flott syn med sauedrift

Det er et flott syn å se sauedriften komme nedover fjellsidene, sier «veteranen», Gunnar Åvendal fra Egersund, og heiekameraten Torleiv Ousdal fra Ousdal er helt enig.

De treftes på Donsen lørdag for å ta imot 700 sauer og lam som tilhører Svanes Beitelag fra Egersund. Samlingen av sau startet fredag fra stemmen ved Ånghellervatnet. Noen startet i Hønedalen for å gå over til Raudåvatnet. Andre startet ved Kvinen før de dreide mot Donsen. En tur på godt sju kilometer i luftlinje.

Foto: Flott syn når sauedriften kommer nedover fjellsiden. Roald Åvendal fører an med flokken.

Et bilde som inneholder utendørs, person, pattedyr, klappe

Automatisk generert beskrivelse

Roald Åvendal må gi en klem til en av sauene.

  • Vi er fem grunneiere fra Egersund og Sokndal som har sauene i disse heiene. 25 var med og samlet dem i løpet av dette døgnet. Vi hadde flotte forhold, sier formann i beitelaget, Roald Åvendal, som hadde 140 sauer og lam i denne flokken.
  • Sauer og turer til fjells, har vært livet mitt siden jeg ble med som 13-åring. Jeg har vært over alt i Sirdalsheiene på de 68 år jeg har deltatt, sier Gunnar som snart runder 81 år.

Et bilde som inneholder utendørs, person

Automatisk generert beskrivelse

Torleiv Ousdal og Gunnar Åvendal treftes på Donsen.

Siden gården var så liten, måtte han ha arbeid utenom. Han var 40 år på kraftfóravdelingen til Eikunda. I år stilte han med en ny Border Collier hund med navn Prins. Bare to år gammel.

Annonse

Gunnar deltar ikke i samlingene nå lenger, det tillater ikke helsa. Men han er tett på og har radio og følger samtalene. Foruten sønnen Roald, hadde han med datter Kirsten, svigerdatter Tone og tre barnebarn, Kristian, Tonje og Guro. Gunnar gleder seg over at det går i arv med saueinteressen. Tenk å få oppleve høyfjellet i dette fantastiske været.

Et bilde som inneholder utendørs, himmel, gress, stein

Automatisk generert beskrivelse

Saueflokken jages inn i skiljegarden på Donsen.

  • Kvaliteten på lammene i år ?
  • Stor variasjon. Beitene har vært noe forskjellig etter en tidlig vår, svarer Roald som er fornøyd med at de fleste sauene og lammene ble med «heim» i første samlingen. Litt ettersanking må en nok regne med.

Et bilde som inneholder himmel, utendørs, gress, flokk

Automatisk generert beskrivelse

Gjeterne jager de siste sauene inn i skiljegarden.