Home>Friluft>Reinsdyr og ryper favoritter
Et bilde som inneholder gress, himmel, utendørs, rådyr Automatisk generert beskrivelse
Friluft Front Nyhet

Reinsdyr og ryper favoritter

Jeg liker best å jakte etter reinsdyr og ryper. Da er du stadig i bevegelse for å jakte målet. En tur med mening, sier Gunhild Kvinen fra Runtleneset. – Elg- og hjortejakt er mer rolig, da sitter du på post. Kjedelig form for jakt.

Reinsdyrjakta startet 20.august og Gunhild hadde fått tildelt bukk i bygdetrekningen. Den traff hun i Hilleknut-traktene til Statsskog. Ett skudd, en bukk på 110 meters avstand.

  • Avstandsmåleren i kikkerten viste 110 meter, men det var mye vind da jeg traff. Det må du ta hensyn til og jeg har respekt for avstanden. 150 meter er min grense, sier Gunhild.

Et bilde som inneholder utendørs, stein, bakke, steinete

Automatisk generert beskrivelse

Jegerinteresse

Jegerinteressen fikk hun tidlig. Pappa, Odd Kvinen, hadde Gunhild tidlig med seg i terrenget og hun fikk tidlig jaktopplæring. Hadde passert 10 år og fra hun var 14 år var det lovlig med opplæringsjakt med eget våpen. Da skjøt hun sin første rype.

Så er det blitt teorien for jegerprøven og senere årlig prøve med skyting for storviltjakt. Først var hun med på elgjakt, men det fant hun kjedelig og ensomt. Fra 2007 var reinsdyr målet og siden da er det blitt åtte fulltreffere.

Gunhild var alene som jente-jeger de første årene. Nå er det kommet flere til. På reinsdyrjakt bruker hun rifle, et svensk våpen Varberger, som er ute av produksjon nå. Hun stortrives med den. Hagle brukes på rypejakt sammen med hunder.

Annonse

Bygdekulturen

  • Bygdekulturen i Sirdal viser enorm interesse for jakt. Miljøet er unikt og engasjementet stort, både blant jenter og gutter, sier Gunhild.

Den lokale organisasjonen, Sirdal jeger og fisk, står bak interessen og den gode oppslutningen og rekrutteringen til denne hobbyen. Jon Uleberg (leder) og Espen Netland skal ha mye av æren for det.

Gunhild føler seg som veteran innen jegerhobbyen. Men nå er det heldigvis kommet flere damer til og tar prøvene som skal til for å gå på jakt.

Et bilde som inneholder himmel, utendørs, solnedgang, natur

Automatisk generert beskrivelse

Magisk

Denne uken har hun vært med sin mann, Jon Uleberg, og søster, Frøydis, som jaktet etter simle og kalv som de hadde som kvote. De var i Svartevann-området, men uten hell denne gangen. Bomtur.

  • Men turen i dette høstværet var helt magisk. 20 grader på dagtid og nærmere null på kvelden. Fullmåne. Kan det være flottere, sier Gunhild, som kan legge en ny tur på sitt minne

På turen så de flere reinsdyr, tett på, Men Gunhild & co var ikke alene på jakt. Det var flere jegere ute og da vises det respekt.

  • Da hjelper vi hverandre, løfter hverandre frem. Det er bygdejakt med samhold. De var foran oss og fikk skyte.

65 kilo, slaktevekt, med reinsdyrkjøtt er Gunhild fornøyd med. Men hun vil gjerne hjelpe Jon og Frøydis som har sine kvoter. Så det blir nok en ny tur.

Et bilde som inneholder person, himmel, utendørs, fjell

Automatisk generert beskrivelse

Rypejakt

Men først blir det rypejakt, som starter 10.september. Da har Gunhild og pappa, Odd, opplæring i rypejakt fra Sigurdsheller ved Øyarvatnet. Seks jenter har meldt seg på kurset. Et populært tiltak som raskt blir fulltegnet.

Kurs to er en blanding med damer og menn, 14. – 16. september. Men det er 1.gangs jegere.

  • Jeg stortrives å være på høyfjellet. En flott tid med masse farger. En opplevelse å få være i bevegelse på jakt etter dyr, sier Gunhild.

I år har Gunhild Kvinen vært heldig som får være med på både reinsdyrjakten og rypestarten. I uke 37 er det tilbake til Nordsjøen og jobben som anestesisykepleier på Ekofisk-feltet hvor hun er stasjonert.

Et bilde som inneholder himmel, utendørs, pattedyr, stein

Automatisk generert beskrivelse