Home>Front>Varierende sommertrafikk
Et bilde som inneholder person, mann, innendørs, eldre Automatisk generert beskrivelse
Front Næringsliv Nyhet

Varierende sommertrafikk

Denne sommeren meldes det om svært varierende tall fra næringslivet som er avhengig av turistene, gjennomgangstrafikken og hytteturistene. Noen har positive tall med bedre besøk, mens andre opplever det motsatte.

Joker Sinnes melder om fin oppgang i salget i juni fra 2,8 millioner i fjor til 3,5 millioner kroner i år. Juli fikk en liten nedgang på 100.000 kroner til 8,5 millioner kroner.

  • Nedgangen skyldes det dårlige været siste uke av juli. Da avtok trafikken og hyttebesøket raskt, sier Geir Helge Tjørhom, eier og daglig leder av Joker Sinner eller G.P. Tjørhom.

Uke 28 og 29 var svært godt besøkt. Ikke bare i butikkene, men også aktivitetene i Tjørhomfjellet, på spisesteder og overnattinger. Så ble det brått slutt.

Første uke i august har tatt seg opp med økt besøk av utlendinger. Kjerag har den siste uken hatt gjennomsnittlig 200 biler på besøk daglig. Turistvert Henrik Lilleheim ved Øygardstøl, sier det har vært den beste uken så langt i sommer. Ved utgangen av juli var det 17.210 besøkende denne sommersesongen. Det holdt tritt med fjorårets tall.

Foto: Geir Helge Tjørhom er fornøyd med sommerhandelen.

Et bilde som inneholder person, kvinne, eldre, arbeidsklær

Automatisk generert beskrivelse

Anne May Sirekrok liker utviklingen denne sommeren.

Annonse

Anne May Sirekrok ved Fjellbutikken i Suleskard er også fornøyd med sommerhandelen. Juni var en god måned. Juli endte med 2,2 millioner kroner i omsetning, 200.000 kroner mindre enn i 2020. Det har samme årsak som Joker Sinnes, dårlig vær i slutten av juli.

Spisestedene i Øvre Sirdal melder om godt besøk i sommer. Mange er innom og spiser på dagtid.

Mer uforståelig er nedgangen i antall overnattinger ved Sirdal Høyfjellshotell og Sirdal Ressort og noen campingplasser. Muligens det kan ha sammenheng med markedsføringen av Sirdal. I fjor var det større kampanjer for å markedsføre besøk av Sirdal. I år er det mer splittet opp via Visit Sirdal.

Noe har gått galt og det må drøftes og evalueres etter sesongslutt. Alle andre steder meldes det om økninger i overnattinger og besøk, for eksempel på Hovden. Her må det analyseres nærmere hvorfor de ikke stoppet her.

Et bilde som inneholder tekst, utendørs, bilvei, bil

Automatisk generert beskrivelse

Kø ved El-bil-pumpene hos GP Tjørhom.

Den store trafikken via fylkesvei 450 eller Hunnedalsveien, viser godt igjen ved bensin/diesel-pumpene hos GPén. Det samme er de som søker etter påfylling for sine elbiler. Der er det også kø i perioder av døgnet.

Et bilde som inneholder tekst, bilvei, bygning, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Mange benytter tradisjonelle pumper for bensin og diesel.

Det har vært en forsommer uten mange turister fra utlandet, men nå er det mye som tyder på at internasjonale gjester igjen kommer på besøk. De sier at de føler seg tryggere ved å dra på ferie nordover enn sørover i Europa denne sommeren. Tyske biler dominerer nå på veiene og ved parkeringsplassen på Øygardstøl.

Aktivitetene som Hjemmesommer har satt i gang denne sommeren, ser også ut til å være en suksess. Spesielt gledelig er alle investeringer kommunen har gjort for barn og unge.

Et bilde som inneholder utendørs, bakke, person, vann

Automatisk generert beskrivelse

Ordfører Jonny Liland er fornøyd med badeanlegget på Tonstad og de mange investeringer for barn og unge.