Home>Front>Paradis for barnefamilier
SAMLINGSSTED: Uteområdet skal være et inkluderende og åpent område tilgjengelig for alle i Hunnedalen.
Front Hytter Nyhet

Paradis for barnefamilier

Turbohytta skal bli et paradis for barnefamilier og et møtested for alle som ferdes i Hunnedalen. Nå er de første skissene klare. Hytta skal bygges i 2022.

Stavanger Turistforening har en stund hatt planer om å bygge ei hytte på ei tomt som foreningen eier langs stien til Blåfjellenden. Etter et par års pause er prosjektet nå i solid framdrift. Turbohytta er oppkalt etter Barnas Turlags maskot. Målet er å bygge ei ubetjent hytte skreddersydd for barnefamilier, som også er godt tilrettelagt for personer med funksjonsnedsettelser.

Rutsjebane og klatrevegg

Turbohytta blir ei helt unik hytte, med en rekke kreative løsninger som gjør den spesielt spennende for barn. Her er noen av forslagene:

 • Egne deler av hytta tilpasset barn i ulike aldre, fra baby til tenåring. For de yngste er babyseng på rommene og et felles bad med stellerom.
 • Klatrevegg og rutsjebane som alternativ til trapp for å komme opp på hemsen.
 • Kjøkken tilpasset for barn.
 • Tema-soverom der barna kan lære mer om tema som kart og kompass, førstehjelp og toppturer. Topptur-rommet har også høyt under taket, og klatretak for å komme til den øverste køya.
 • Uteområde med bålplass, oppheng for hengekøye og akebakke.

I sommer ble det gjennomført et forprosjekt med tre arkitektfirma som leverte hvert sitt forslag til løsning. Blant disse har STF valgt å gå videre med Holon. Med utgangspunkt i Holons skisseprosjekt jobber nå STF med å finpusse planene fram mot en byggesøknad. Skissene er tilgjengelig for alle her. De andre arkitektfirmaene som også leverte gode forslag var Haga & Grov, samt Link.

Hyttedeling er bærekraftig friluftsliv

Annonse

Målet er å bygge et hyttetun som er åpent, sosialt og inkluderende. Uteområdet skal være et møtested for alle som ferdes i Hunnedalen, både de som har bestilt overnatting på Turbohytta, samt hyttefolk i dalen og dagsturister.

 • Tanken er å bygge ei hytte som er tilgjengelig for dem som ikke selv er så heldige å ha hytte i Hunnedalen eller andre steder, sier daglig leder Preben Falck i Stavanger Turistforening.

I tråd med Turistforeningens egen bærekraftstrategi er det lagt stor vekt på miljø og bærekraft i de valgte løsningene. Med 550 hytter over hele landet har Turistforeningen drevet med delingsøkonomi i over 150 år. Systemet gjør at alle ikke trenger å eie sin egen hytte.

 • Turbohytta vil fylle et tomrom blant turisthyttene, som et attraktivt og lett tilgjengelig sted kun for barnefamilier. Dette skal ikke være stedet for den voksne vennegjengen som vil nyte ei flaske vin i fred og ro, sier Falck.

I forslaget får Turbohytta et solcelleanlegg på taket som skal dekke store deler av strømbehovet. For å øke bevisstheten rundt strømforbruk hos barn og voksne foreslås det installert et «trafikklys» som viser hvor mye strøm som brukes i øyeblikket. Når det lyser grønt er hytta selvforsynt med strøm. Gult lys forteller at nå må man være forsiktige med bruken, mens rødt lys viser at nå bruker hytta mer strøm enn det bygget selv har lagret fra sol eller batterier. Det er også foreslått at hytta skal få et eget fikserom med nødvendig utstyr til reparasjoner av turklær og -utstyr.

Prosjektet har mottatt finansiering fra Inge Steenslands Stiftelse og Sparebankstiftelsen SR-Bank. Målsettingen er å starte bygging i 2022.

Preben Falck sier at dette forutsetter en god dialog med naboer og berørte myndigheter:

 • For å få til dette er STF avhengig av at alle tillatelser kommer på plass. Takket være solide pengebidrag er vi nå i posisjon til å realisere planene om en Turbohytte ganske raskt. Vi håper derfor å komme i god dialog og samle innspill slik at dette blir et prosjekt til glede for mange, sier Falck.

Fakta om Turbohytta

 • Tomta (gnr. 63 bnr. 7) eies av STF og ligger i Hunnedalen i Gjesdal kommune. Tomta har vann, avløp og strøm. Det blir ikke bygget vei til hytta.
 • Tomta ligger 10 minutters gange fra fylkesvei 450
 • Hytta ligger ved innfallsporten til hytte- og rutenettverket i Frafjordheiene. Ved hytta går stien mellom Høgaleitet og Blåfjellenden og Sandvatn.

SOSIALT: Her er hovedoppholdsrommet i Turbohytta, blant annet med tilpassede kjøkkenbenker i barnehøyde.

HELE ÅRET: Turbohytta ligger tett inntil eksisterende skiløyper, og blir lett å bruke både vinter, vår, sommer og høst.

HELE ÅRET: Turbohytta ligger tett inntil eksisterende skiløyper, og blir lett å bruke både