Home>Front>Sauesamling i nydelig høstvær
Et bilde som inneholder utendørs, bilvei, person, pattedyr Automatisk generert beskrivelse
Front Kvæven Nyhet

Sauesamling i nydelig høstvær

Nærmere 5.000 sauer kom fredag morgen fra Kilen i Øyarvatnet nedover Suleskardveien til de fikk en hvile i bakkene der, før neste etappe til Storekvæven.

Reine og flotte sauer og lam. Mange sauebønder var svært godt fornøyde at de nå får god pris for levering av sau igjen. En som leverte 14 sauer til slakting nylig, fikk gjennomsnittlig 800 kroner pr stk. For noen år siden var det nede i 1 kr pr kilo.

Kvalitetslam fikk de betalt 50 kroner kiloet for nå. Det er også en liten oppgang. Lammene klassifiseres og det er idealvekten 18 – 23 kilo og med en viss fettprosent som gir toppkvalitet og pris.

  • Bedre priser nå, og det er svært gledelig, sier Leif Gjedrem fra Bjerkreim, som venter på 197 dyr i denne flokken. Dette har han vært med på siden 1983.

Foto: Jon Uleberg, politiet og Torbjørn Fjermestad, leder i Jæren Smalalag kommer først med saueflokken.

Et bilde som inneholder person, mann, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Leif Gjedrem er fornøyd med prisstigningen på sau.

Søndag startet samlingen, da var det heiene nord for Rosskreppfjorden som var samlingsplassen fram til mandag kveld. Så har det gått slag i slag utover til fylkesvei 450. Torsdag ble omkring 800 sauer og lam samlet fra Holmevatnet og ført ut Flatstøldalen til Suleskard for å samles med flokken til sauegjeter Torleiv Lye.

Annonse

Denne uken har det vært uvanlig varmt, for både dyr og folk (omkring 25 personer). Midt på dagen har det fristet med en siesta og hvile. Sauene liker ikke varmen, da søker de heller skygge.

  • Dette året har det vært så tørt og varmt under sankingen, at vi ikke har hatt behov for vedfyring eller tørke av klær. Tørking av svette klær foregikk utendørs, sier Gjedrem.

Et bilde som inneholder person, mann, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Sauegjeter Torleiv Lye.

Torleiv Lye kan ikke minnes at det har vært så flott vær som under årets samling. Da må en tilbake helt til 1967. Helt enestående med kalde netter og varme dager. Lite vann i bekker og elver.

De to siste etappene er fra Storekvæven til Fidjeland. Det blir siste hvilepause før de fortsetter til Kvæven hvor de er ventet mellom klokka 1800 – 1900. Her skal selve skiljingen foregå fra lørdag morgen i 0630-tiden.

Et bilde som inneholder pattedyr, utendørs, stående

Automatisk generert beskrivelse

Noen sauer var utstyrt med sløyfe, eller slips som det heter på sauespråket.

Fylkesvei 450 vil være stengt i perioder på to timer mellom Kvæven og Suleskard fredag. Søndag er det sauesamling i Hunnedalen og da vil Hunnedalsveien eller fylkesvei 450 være stengt mellom klokka 1300 – 1500. Og for de som drøyer hjemturen til mandag, vil Hunnedalsveien eller fylkesvei 450 være stengt mellom klokka 1100 – 1200.

Et bilde som inneholder utendørs, gress, stein, sauer

Automatisk generert beskrivelse

Sauer og lam kommer fra Kilen til Suleskard.