Home>Friluft>Toppår for rypejakt
Friluft Front Nyhet

Toppår for rypejakt

I år ser det svært lovende ut for rypejakten i Njadarheim. Det går mot et toppår for jakten, som starter fredag 10. september, sier Kristian Eiken Olsen i Statskog, regionansvarlig for jakt, fiske og friluftsliv i Sør-Norge.

Rypetellingen (taksering på fagspråket) ble foretatt helgen 13. – 15. august. Den viser en rypetetthet på 43,4 ryper pr kvadratkilometer. Kyllingprosenten er gjennomsnittlig 4,5 kyllinger pr voksne par. Det viser takseringen på liryper dette året. De som har vært på reinsdyrjakt har også observert mye ryper på fjellet og i liene. For to år siden ble jakt på ryper innstilt i samme området.

Foto: I år er det forventet toppår for rypejakt: Foto: Jan Frode Haugseth.

Hunder blir brukt under tellingen.

  • Nå er det velstand igjen. Alle jaktkort for dagskort og uker er utsolgt i Njadarheim, sier Eiken Olsen og legger til at det vil bli gjort en evaluering etter noen uker om det skal selges flere dagskort.

Når det gjelder reinsdyrjakten, sier Eiken Olsen at det har vært varierende jaktresultat. Det er skutt mange reinsdyrbukker, men lite simler og kalver.

I år virker det som dyrene er mer spredd og ikke de store flokker. Vindretningen har vært nordlig og østlig i lange tider, og Eiken Olsen tror derfor dyrene er i områdene mot Blåsjø og Bykle.

Annonse

  • Vi forsøker å ivareta en god forvaltning, slik at vi kan få bygget opp en god stamme med voksen fugl, sier Eiken Olsen og legger til at med mer voksen fugl tåler vi mer variasjoner av kyllingproduksjonen.

Et bilde som inneholder person, mann, utendørs, har på seg

Automatisk generert beskrivelse

Kristian Eiken Olsen i Statskog er regionansvarlig for jakt, fiske og friluftsliv i Sør-Norge.