Home>Energi>Mye nedbør – magasinene øker
Et bilde som inneholder utendørs, gress, natur Automatisk generert beskrivelse
Energi Front Nyhet

Mye nedbør – magasinene øker

Nå er vi inne i en våt periode med mye nedbør. Det betyr at alle magasinene våre øker, sier produksjonssjef Einar Thygesen i Sira-Kvina Kraftselskap til Sirdalmedia.

Hittil i oktober har det kommet 336 mm i Skreå, forteller Alf Skreå, som måler nedbøren og noterer daglig hvor mye nedbør det kommer. De to siste døgn er det kommet 46,8 mm. Det er mer enn oktober i fjor da det kom 331 mm totalt.

Nå er det meldt om en regntung helg. Fra lørdag til og med tirsdag er det forventet ytterligere 60 – 70 mm med nedbør, ifølge Yrs målestasjon på Sinnes.

Dette er kjempebra for oss. Da fylles de korte, mellomstore og store magasinene med all nedbøren, sier Thygesen.

Ved Åna-Sira kraftstasjon er det nå så mye vann at det kjøres 24/7 ved kraftstasjonen. Ved Tonstad fylles det også opp, men det er foreløpig ikke nødvendig med døgnkjøring der.

Tilsiget til Gravatnet/Valevatnet er økt med sju meter de siste uker. Nå er høyeste regulerte vannstand (HRV) seks meter.

Annonse

Svartevassmagasinet er 40 prosent ned i forhold til normal vannstand. Tilsiget er bra, men det ligger omtrentlig på samme nivå fremdeles.

Lommeboka til husholdningene påvirkes nå ikke bare av vannstanden og nedbøren som kommer til Sira-Kvina Kraftselskap. Nå påvirkes vi også av kullforbrenning, vindmøllene og gassprisene. Det er blitt et mer komplisert og internasjonalt bilde med kraftpriser og betaling for næringsliv og husholdninger.

Mye vannføring i elva Sira.

Et bilde som inneholder fjell, utendørs, natur, himmel

Automatisk generert beskrivelse

Høyeste regulerte vannstand ved Gravatn er seks meter.