Home>Arkiv>Jury for beste ungdomsbok
Et bilde som inneholder innendørs, person, gulv, barn Automatisk generert beskrivelse
Arkiv Kommunen

Jury for beste ungdomsbok

Mellomtrinnet (5. – 7. klasse) ved Sinnes skule er trukket ut til å være jury for å kåre den beste ungdomsboken. Bokslukerprisen hadde hele 1.000 søknader fra hele Norge. Sinnes ble trukket ut sammen med 14 andre klasser på landsbasis.

Over 125 000 elever på mellomtrinnet har lest og stemt fram sine fem superfinalister til Bokslukerprisen 2021/22.

Unge lesere på 5., 6. og 7. trinn har i løpet av høsten lest utdrag fra ti norske bøker for aldersgruppen 10-12 år. De har diskutert og stemt fram hvilke fem bøker de mener bør være superfinalister i Bokslukerprisen. De utvalgte bøkene er:

  • Hetebølge av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen, Kagge 2021
  • Bare Victor av Victor Sotberg, Gyldendal 2020
  • Hør’a dagbok! av Amina Sewali, Aschehoug 2020
  • Charlie Drømmevandrer. Fangene i Adnafjell av Svein Tindberg, J.M. Stenersen 2020
  • Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl, Cappelen Damm 2020

Femten juryklasser fra ulike regioner skal nå i gang med å lese bøkene og deretter stemme fram en vinnerbok. Bokslukerprisen deles ut i Oslo torsdag 21. april 2022. Engasjementet i høstens prisarbeid har vært stort fra både elever, lærere og bibliotekarer.

  • Det er et imponerende arbeid skolene har lagt ned i Bokslukerprisen denne høsten. Med prisen vil vi at leserne skal bli engasjerte, snakke med hverandre om bøkene og få et innblikk i nyere norsk litteratur. Årets tekster har tydelig skapt leseglede og mange gode opplevelser rundt omkring i landet, sier prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Sigrun Feiring.

Nå skal de femten elevene ved Sinnes skule lese gjennom de fem bøkene fram til april. Klassen skal gi terningkast og hver elev skal være litteraturkritikere.

Lærer Kari Kvæven Berg-Olsen håper alle elevene kan være med til Oslo under prisutdelingen. Da må det skaffes penger til en slik tur. De håper på støtte fra kommunen og skolen. I tillegg må det sikkert gjøres en del egeninnsats også for å samle inn nok penger til en skoletur.

Annonse

I 2009 var ungdomstrinnet ved Sinnes skule jury, da foregikk prisutdelingen på Lillehammer.

Om Foreningen !les

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang.

Foto: Fra venstre Kristoffer Ådneram, Isak Andreas Tjørhom, Trym Myhre, Vetle Nilsen, rektor Åse-Berit Fidjeland, Theodor Kvalvågnes, lærer Kari Kvæven Berg-Olsen, Fredrik Hegre, Tobias Ådneram, Johan Sinnes, Oda Grubben, Sverre Bøgwald Karoliussen og Karoline Morel Strømsvåg. Fire elever var ikke til stede på bilde: Aleksander Tjørhom Myhre, Åselin Tjørhom, Daniel Fidjeland Skilnand og Olivier Jalcub Jarosz.