Home>Front>Utsolgt for pinnesteik
Et bilde som inneholder tekst, person, innendørs Automatisk generert beskrivelse
Front Næringsliv Nyhet

Utsolgt for pinnesteik

 

Vi er utsolgt for pinnesteik. 164 pakker eller 246 kilo har gått unna i rekordfart, sier Wenche og Tore Kvæven, som satset på et forsøk med å ta tilbake 25 lam denne høsten. Kvævenlamma av spælsauen har vært populære.

På sauegården til Wenche og Tore på Kvæven Gård i Øvre Sirdal er det 200 vinterfora sauer. Det er av typen spælsau. Gjennomsnittlig slaktevekt på lamma er omkring 18 kilo.

Foto: Tore og Wenche Kvæven er utsolgt for pinnesteik.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-25 12.41.03.jpg

Det er 200 vinterfora sauer på Kvæven Gård.

  • Alle sauene med lam er til fjells om sommeren og beiter fra Lyseveien til Valevatn. De har 60.000 dekar fjellbeite å boltre seg på, sier Tore og legger til at dette må være bærekraftig, lokalmat.

Tore innrømmer at de ble inspirert av «Stølsgrisen» og lokalsalget til Tom Ådneram. Når det i tillegg produseres lokal is og lokale bakervarer er på gang, er dette noe sirdølene og turistene vil sette pris på. Både selger og kjøper føler stolthet og patriotisme ved å kjøpe lokal mat. Det er blitt mer in enn noen gang.

Utsiktene

Annonse

Med den gode starten som har vært, etter lansering av pinnesteik, har Wenche og Tore framtidsplanene klare. Nå er det investert i fryserom og til neste høst utvides tilbudene med ferskt lammelår, bog, sadel, skank, produksjon av pølser og mer pinnesteik. Flere lam tas tilbake neste høst.

Et bilde som inneholder person, utendørs, poserer

Automatisk generert beskrivelse

Tore Kvæven foran sauefjøset.

  • Dette har gitt mersmak. Markedet er der og etterspørselen etter lokalmat er stor. På lang sikt er det ønskelig at alle 300 lam kan leveres tilbake for videreforedling av våre lammeprodukter, sier entusiastiske Tore.
  • Økonomien ?
  • Definitivt bedre å ta lammene tilbake etter slakt og bruke profesjonell hjelp til å utnytte produktene selv, svarer Tore, som holder på med skriving av en ny lammebok, på sikt.

Under hyttemesså til Sinneshyttå, i oktober ble ideen lansert for første gang. Kvæven Gård har hatt et nært samarbeid med firmaet Nyyyt i Bjerkreim. De har tatt seg av foredlingen med salting og tørking av kjøttet.

Norsk spælsau er rasen på Kvæven gård. Spælsauens ull kommer i mange fargevarianter; alt fra hvitt til grått, spraglete og viltfarget til brunt og svart. En liten og hardføre sauerase som har tusener av års historie her i landet. Spælsauen er ekspert når det gjelder å utnytte et brett spekter av beiteplantene i fjellet. Kjøttet er magert og smakfullt og med en aning av marmorert fett.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-25 12.41.49.jpg

Stor pågang til Tore for å kjøpe pinnesteik.