Home>Front>Flott fyrverkeri
Et bilde som inneholder utendørsobjekt, fyrverkeri Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Flott fyrverkeri

Nyttårsaften ble en fin dag med oppholdsvær på dagtid. Kvelden ble like flott. Et par plussgrader. Stille vær og gode forhold for raketter. Fyrverkeriet i Øvre Sirdal var veldig flott.

Rakettene var godt synlige. Flotte oppskytinger, det var kjekt å se så mange raketter som kom opp på himmelen.

På Tonstad var det felles kommunalt fyrverkeri fra båthavna ved midnatt. Oddbjørn Bjørnestad var ansvarlig for oppskytingen, mens Ted Josdal hadde satt sammen fyrverkeriet. Oppstillingsplass for publikum var langs promenaden ved Sirdalsvannet.

Et bilde som inneholder fyrverkeri, utendørsobjekt, utendørs, lys

Automatisk generert beskrivelse

Bra med fyrverkeri fra Haugefjedl og Brendehei.

2021 blir stående som et merkelig år, der korona-pandemien lokalt, nasjonalt og internasjonalt, har preget hverdagen. Restriksjoner og nedstenginger har variert gjennom året, hvor tre omganger med vaksiner har dominert mye av nyhetsbilde.

Pandemien har også forandret våre liv og levemåte, både i hverdagen, i helg og fest. Det er en påminnelse om hvor sårbare vi er. Vi har lært hvordan smitte sprer seg i rekordfart. Sirdølene har klart seg bra i dette året med få koronasmittede.

Annonse

Et bilde som inneholder tre, utendørs, dag

Automatisk generert beskrivelse

Flere master brakk rett av under ekstremværet.

2021 vil også bli husket for ekstremværet Frank i perioden 21. – 25. januar. Øvre Sirdal ble strømløse og uten mobildekning. Butikker og spisesteder ble stengt, sammen med blant annet alpinanlegg uten strøm. Hus og hytter måtte vente timevis, noen mer enn et døgn, før strømmen var tilbake.

Agder Energi Nett laget en rapport som beskriver hendelser som skjedde under ekstremværet. Sirdalmedia skrev om rapporten 9. mai:

Feilene i høyspent- og lavspentnettet i Sirdal skyldtes is- og snølast på linjer og master, kombinert med vind. Temperaturen gikk fra rundt 13 minusgrader og lett snøvær til pluss 2 grader, sammen med store mengder tung og våt snø. Deretter falt temperaturen igjen mens det fortsatt blåste og snødde. Store mengder våt og tung snø sammen med fallende temperatur førte til at is og snø limte seg til master, linjer og trær som brytes ned av den ekstra vekten.

Dette er årsaker til de mange feil i distribusjonsnettet som oppstod under uværet Frank i perioden 21. – 25. januar, med nedisinger i Sirdal.

Kritiske hendelser er gjennomgått og presentert fra AEN i møte med Sirdal kommune, bekrefter ordfører Jonny Liland. Nå er det opprettet et forum der en skal gå gjennom forbedringer etter de erfaringene en gjorde etter ekstremværet. Hva kan og må gjøres bedre.

Stor sannsynlighet for farlig vær i Agder, meldte StormGeo onsdag 20. januar klokka 0745. På onsdag kommer en front inn mot det sørlige Sør-Norge og gir mer snø, opp mot 15-20 centimeter i indre strøk. Dette gir status GUL for onsdag.

På torsdag 21. januar kommer et stormsenter inn i Nordsjøen med nye fronter inn mot sørlige syd Norge. Prognosene gir 70-80 mm vest i Agder. Det blir mildere, så utpå dagen må man nok over 400-600 meter for å få snø, men der blir det store mengder våt nysnø. Det blir også kraftig vind med opp i sørlig liten storm, 22 m/s på kysten og vindkast innover land på 20-30 m/s.

Ekstremværet traff Sirdal. Fra torsdag til fredag kom det 100 – 150 mm vannekvivalent. Der nedbøren kom som snø, tilsvarer det 1 – 1,5 meter snø. Sirdal fikk sin del av dette. Mellom 21. og 23. januar økte temperaturen mye og gikk raskt fra minus 13 grader til to plussgrader.