Home>Nyhet>«Jakten på Altmark» på NRK
Et bilde som inneholder tekst, fjell, transport, utendørs Automatisk generert beskrivelse
Nyhet

«Jakten på Altmark» på NRK

Dette har vært et utrolig spennende prosjekt å få være med på å lage dokumentarfilmen, «Jakten på Altmark». Filmen sendes på NRK førstkommende mandag klokka 20.05, sier produsent og fotograf, Svein Rune Skilnand, som driver SRS Media AS på Fidjeland, til Sirdalmedia.

Historien i filmen rundt de skjebnesvangre dagene da det tyske skipet «Altmark» forsøkte å utnytte nøytralt norsk farvann til å frakte 300 britiske krigsfanger til Tyskland. Etter at det britiske krigsskipet «Cossack» gikk inn i norsk farvann i Jøssingfjorden den 16. februar 1940 og befridde fangene, kom Norge i søkelyset til stormaktene.

Foto: Dokumentarfilmen «Jakten på Altmark” vises på NRK mandag kveld.

Et bilde som inneholder utendørs, person

Automatisk generert beskrivelse

Svein Rune Skilnand har vært produsent for denne filmen.

For å kunne gjengi denne historien så nøyaktig som mulig, har dokumentarfilmskaperne Magne Østby og Svein Rune Skilnand, dykket ned i arkiver og intervjuet historikere og førstehåndsvitner fra Tyskland, England og Norge.

Østby startet med denne dokumentarfilmen i 2009, Skilnand kom først med i 2015. Filmen vil mandag vises nesten 82 år etter hendelsen. Skilnand sier det er en unik sendetid rett etter NRK nyheter.

Annonse

Mandag vil inviterte gjester få se filmen på premieren. Det skjer i Jøssingfjord Vitensenter.

Skilnand forteller at det har vært et unikt samarbeid med IWM, eller krigsmuseet i London. Det har også vært et nært samarbeid med Geirr Haarr fra Sola og hans bok «Nøytralitetens pris». En god kilde, Haarr har også vært med i filmarbeidet.

1,4 millioner kroner koster denne produksjonen og de har fått støtte fra Sør-Norsk filmsenter, filmkraft Rogaland, Vidar Volden Invest og Dalane Folkemuseum.

Skilnand er også svært godt fornøyd med at NRK viser dokumentaren. I tillegg er det gjort avtale med Nasjonalarkivet i Mo i Rana og Norsk Filminstitutt. Det er tre viktige plattformer og siste institutt har muligheter for å låne ut filmen digitalt, ikke minst til undervisningsformål.

Et bilde som inneholder utendørs, båt, transport, vannfartøy

Automatisk generert beskrivelse

Historien om «Jakten på Altmark” vises mandag kveld.