Home>Front>Tonnevis med snø
Et bilde som inneholder person, innendørs Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Været

Tonnevis med snø

Denne helgen har jeg fjernet noen tonn med snø fra terrassen. God trening, men snøen var spesielt tung nederst, forteller Torill Larsen fra hytta på Rubetødnane.

Snømengdene som er kommet i løpet av februar, tynger på tak og terrasser. Per Magne Sinnes (75) kan melde om cirka 115 centimeter ved hans målepinne, mens det er omkring 150 centimeter i Ådneram. Ved Svartevassmagasinet er det nærmere to meter nå.

  • Å ha omkring en meter snø i februar er ikke unormalt. Det som bekymrer meg mest, er «mildværet» i januar og februar. Det er ikke normalt med sånne milde vintrer, sier Sinnes som har ført statistikk over snømengder de siste femti årene for øvre Sirdal.

Per Magne er en ivrig skiløper og søndag var han en tur til Kvinen Turiststasjon via Ånghelleren. Han kan melde om flere store skavler med snø innover heiene etter all vinden som har vært i vinter.

Sira-Kvina Kraftselskap følger snøen nøye og foretar med jevne mellomrom målinger av mengder og vanninnhold. Nå er det bortimot et normalår og på denne tiden er det omkring 30 prosent vanninnhold i snøen.

  • Vi foretok de første målinger i perioden 14. – 18. februar. Snødybden var da nærmere to meter ved Svartevatnet, sier Einar Thygesen, produksjonssjef ved Sira-Kvina til Sirdalmedia.

Målingene skulle normalt vært gjennomført tidligere, men på grunn av lett snø og vanskelige kjøreforhold for snøscooter, ble det utsatt noen uker.

  • Vi er i rute med våre magasinfyllinger. I 2021 hadde vi et av våre beste produksjonsår med 8,6 TWh. I vinter er det blitt kjørt litt mindre, selv om det er høy etterspørsel, sier Thygesen.

Med cirka 30 prosent vanninnhold i snøen, blir en kubikkmeter omkring 300 kilo. Da skal det ikke mange kubikkmeter til før Torill har nådd ett tonn på sin spade.

Annonse

Foto: Torill Larsen bruker spade for å fjerne snøen.

Et bilde som inneholder person, innendørs

Automatisk generert beskrivelse

En liten hvil på spaden for Torill, mellom øktene.