Home>Front>Småbakst og kaker overtar mer
Et bilde som inneholder person, kjøkken, innendørs, forberedelse Automatisk generert beskrivelse
Front Næringsliv Nyhet Nyhet forts.

Småbakst og kaker overtar mer

15 sorter småbakst med horn, frokostbrød og rundstykker har hatt en sterk vekst de siste årene. Tradisjonell brødbakst (15 sorter) er det blitt mindre av med årene, sier Dagny Irene Tonstad-Torsteinbø, 3. generasjon ved Tonstad Bakeri. Hun har permisjon for tiden, men jobber på travle dager sammen med blant annet foreldrene, Borghild og Svein Sture Tonstad.

Det er totalt 37 navn på lønningslisten til bakeriet. 15 av disse er ungdommer som jobber hver tredje helg, fredag ettermiddag og lørdag. Det er tre-fire bakere som danner basisen for det tradisjonelle håndverket. Svein Sturla overtok etter sin far, Peder Selmer, som startet bakeri på Tonstad i 1936. Læren fikk han ved bakeriet Rodvelt i Egersund.

Foto: Borghild Tonstad pakker dagens suksesskaker.

Et bilde som inneholder person, innendørs, mann, mat

Automatisk generert beskrivelse

Svein Sturla i gang med marsipankaker og rullekaker.

  • De fleste oppskriftene og tradisjonene vi benytter er fra far sin tid, som han igjen hadde tatt med seg fra Rodvelt. Tonstads kneipkavring er fra 1930, og er like populær i dag, sier Sven Sturla.

Horn med ost og skinke er bestselgeren. Det går virkelig godt unna, hver dag. Da Svein Sturla overtok i 1975 var to tredjedeler hvitt brød, som loff og franskbrød. I dag utgjør dette kun 25 prosent av produksjonen. Grove sorter med korn har overtatt hegemoniet.

Etter at bakeriet flyttet inn i nye lokaler og kom mer fram i hovedgaten, er salget og kafedriften økt betraktelig. Årlig omsetning utgjør godt ni millioner kroner.

Annonse

  • Da koronapandemien kom for to år siden, var det mange som brukte oss i denne perioden. Vi takker for all støtten vi har fått, sier Dagny Irene.

Et bilde som inneholder tekst, innendørs, disk, butikk

Automatisk generert beskrivelse

Stort utvalg av brød, småbakst og kaker i bakeriet.

Åpningstidene betyr mye for butikken og servicen overfor publikum. De har alltid åpnet tidlig, sånn 0700 eller 0730. Denne påsken vil de prøve å ha langåpent palmelørdag og påskeaften til klokka 1700. Mandag og tirsdag i påskeuken blir det samme åpningstid, men onsdagen vil de ha åpent til klokka 1900.

  • Vi må tilpasse oss kundenes ønsker. Vi er blitt en viktig møteplass på Tonstad for pensjonister og vennegjenger. Tirsdag, fredag og lørdag er de viktigste dagene for slike treff, sier Dagny Irene, og legger til at fellesferien i sommer blir det langåpent til klokka 1900 hver dag.

Et bilde som inneholder innendørs, vindu, gulv, rom

Automatisk generert beskrivelse

Kafeen er en populær møteplass.

I bakeriet lages alt fra bunnen av. Reke- og potetsalat som tilbys i kafeen er hjemmelaget. Hver morgen er det ferskvarer som produseres og selges. Wienerbrødet er av gammelt godt slag, med lite smør. Derfor kjenner du den gode smaken, sier Svein Sturla, som er stolt over oppskriftene og at en del bakes direkte i steinovn.

Tonstad Bakeri har en svært lojal kundemasse. I helgene og feriene merker de økt salg av hyttefolket i Øvre Sirdal og ikke minst alle som stopper på fredagen på vei til Bortelid, Åseral, Knaben og Eiken.

  • Hyttefolket setter stor pris på de ferske bakervarene og gir klart uttrykk for det.

Tonstad Bakeri er blitt en institusjon på Tonstad. For lokalmiljøet er det verdifullt med et bakeri. Folk setter stor pris på det. Siste tilskudd med kafedriften er med på å skape et godt miljø for unge og gamle.

Svein Sturla blir dette året 68 år, men han har ikke tenkt å gi seg enda. Han kjevler på så lenge helsa holder. Hvem som skal overta er ikke avgjort. Dagny Irene er oppvokst i bakeriet, men hun har en lærerjobb å falle tilbake på, dersom hun ikke overtar driften for neste generasjon.

Et bilde som inneholder person, innendørs, forberedelse, verktøy

Automatisk generert beskrivelse

Andre Trædal lager kransekakestenger.