Home>Front>Å ferdes over isen
Front Nyhet

Å ferdes over isen

Av Lone Stormoen, Sirdalsløyper

Nå nærmer det seg påske og vi forventer storinnrykk her i Sirdal, med glade skiturister. Noen skal vandre innover heia, mens andre holder seg sentralt i løypenettet vårt. Uansett hvor du skal ferdes, bør du tenke over visse punkt før du legger ut på tur. Du har kanskje allerede kjennskap til fjellvettreglene? Disse er laget av en grunn og er viktig å ha kjennskap til. Her har uansett en liten repetisjon (bilde er lånt fra dnt.no):

Foto; Sandnes Røde Kors hjelpekorps hadde mandag morgen øvelse i Sinnesvatnet med redning på is.

I Sirdal har vi mange vann, både regulerte og ikke. Skal du ferdes over isen må du forsikre deg om at denne er trygg. Sira-Kvina måler tykkelsen på isen, på de regulerte vannene sine, men dette gjelder altså ikke de som ikke er regulerte. De bruker Sinnesvatn som referansevann og her vil du derfor finne målinger tatt i dag 11.april. Men for eksempel Svartevatn ved Sinnes, og Fidjelandsvatn blir i utgangspunktet ikke målt.

Vi i Sirdalsløyper kjører ikke løyper over disse vannene lengre. Dette sluttet vi med blant annet på grunn av sikkerheten for løypekjørerne våre. Etter dialog med Sira-Kvina, har de tatt en ekstra måling på Fidjelandsvatn i dag 11.april, slik at dere som ønsker å ferdes over isen, kan ha litt informasjon når dere tar vurderingen for om det er trygt eller ikke. For selv om de har målt, kan de ikke stå til ansvar for om det er trygt eller ikke, dette må du som skal gå over isen selv vurdere.

Dagens målinger, tatt av Sira-Kvina:
Sinnesvatn:
istykkelse 30cm, over dette 30cm issørpe, islag på 20cm og 5cm snø.
Fidjelandsvatn:
istykkelse 30cm, over dette 30cm issørpe, nytt islag på 20cm og 5 cm snø. Målingene er tatt ca. midt på vatnet.

Annonse

DNT skriver også på sine sider at selv om de kvistede løypene går over vann, er det ikke garanti for at isen er trygg, du må selv vurdere dette.

Vi observerer daglig folk som går over isen, men husk at selv om andre gjør det, er det ikke gitt at isen er trygg. Tenk egensikkerhet.

Så vil jeg i samme slengen minne om trivselsreglene vi har i Sirdalsløyper, for dere som benytter dere av løypene våre.

  • Gå i høyre spor.
  • Pause? Gå ut av sporet
  • Skøyting i klassiske spor ødelegger løypa
  • Ta ansvar for hundens oppførsel
  • Det er båndtvang i alle skiløyper
  • Ta med hundelort/pose og søppel
  • Smil og hils på hvem du vil

Ellers ønsker vi alle sammen en riktig god påske! Følg gjerne med på facebooksiden vår for oppdateringer om hva som skjer i løypene og om været tilsier at noen løyper ikke blir kjørt.

Har du ikke betalt årets løypeavgift? Ta kontakt på post@sirdalsløyper.no
Er du dagsturist? Vipps dagspris 50kr til 81247

Link til Sira-Kvina sin side om isforhold: https://www.sirakvina.no/oppdaterte-isforhold/category935.html