Home>Nyhet>Påskesymbol – 15 millioner egg
Et bilde som inneholder snø, himmel, utendørs, natur Automatisk generert beskrivelse
Nyhet Nyhet forts.

Påskesymbol – 15 millioner egg

I løpet av påsken er det mange som lager påskekyllinger av snø. Deretter blir den farget gul og litt rød. Når man googler finner man ut at dette er et nordisk påskesymbol. Kyllingen er som egget et symbol på nytt liv. 15 millioner egg er pakket og sendt ut på markedet til påske.

I påsken er også kyllingen et symbol på Jesus oppstandelse, kyllingen bryter ut av skallet slik som Jesus brøt ut fra graven.

Kyllinger er også et vårtegn. På denne tiden av året legger hønene massevis av egg, og dermed blir det også kyllinger. Kyllingene er små og hjelpeløse, et bilde på oss mennesker. Påskekyllinger er populært som påskepynt og pryder både påskeegg, servietter og blomsteroppsatser. Påskekyllingens gule farge er også viktig – gul er påskens farge fremfor noen her i Norge. Gult er solens farge og solen er et viktig påskesymbol.

Foto: Flott påskekylling på Sinnes.

Bilderesultat

Haren som påskesymbol

Harens (og kaninens) store forplantningsevne har gjort den til et symbol for fruktbarhet. Når fuglene la egg og harene fødte mange unger om våren, ble de symboler for livet som våknet opp etter vinterdvalen om våren. Haren var også et populært motiv i kirkelig kunst.

Annonse

Et bilde som inneholder person, gul

Automatisk generert beskrivelse

Logistikksjef Thomas Ulseth.

  • Før påske pakket og sendte vi totalt 15 millioner egg. En hektisk periode for våre eggpakkeri som gjør at vi er nødt til å oppbemanne i denne perioden, sier Thomas Ulseth, logistikksjef for egg i Nortura, som blant annet står bak merkevaren Prior.

Økning i etterspørsel

Under pandemien opplevde Nortura en enorm etterspørsel av norske egg, da færre nordmenn reiste bort og flere handlet i Norge. Tallene viser at det fortsatt er en stor etterspørsel etter egg før påsken:

  • Sammenliknet med et normalår opplever vi en økning i etterspørsel etter egg i år, selv om det er en nedgang fra pandemiårene. Jeg kan ikke gjøre annet enn å virkelig rose både bønder og ansatte som jobber på spreng i ukene før påske for å levere det folket vil ha til påsken, sier Ulseth

Pakker 1 million egg om dagen

Nortura Heimdal er inne i en av sine mest hektiske perioder i løpet av året, og hver dag pakket de ansatte på fabrikken 1 million egg.

Egg fra høner over hele Norge

Nortura er den eneste aktøren på markedet som henter egg over hele landet og har 380 eggprodusenter fordelt over hele landet. Eggene nordmenn spiser i påsken kommer fra store og små gårder over hele landet.

  • Nortura henter egg i hele Norge, fra Finnmark til Agder. Vi er glade for at nordmenn velger gode kvalitetsegg fra den norske bonden. De norske eggene er faktisk i verdensklasse når det gjelder kvalitets- og dyrevelferdskrav, forteller Brit Våga, fagrådgiver for egg i Nortura.