Home>Front>  Fra paradis på Tjørhom til følelseskaos
Et bilde som inneholder person, vegg, innendørs Automatisk generert beskrivelse
Front Kultur Nyhet

  Fra paradis på Tjørhom til følelseskaos

Barndomsferieminnene fra Tjørhom Pensjonat i Øvre Sirdal hos «Bessa» (Martha) og morfar (Torgeir Tjørhom) var et svært aktuelt tema under Randi Tytingvåg Trios konsert i Bakkehuset på Omlid lørdag. Den andre «snakkis» var følelseskaoset som oppstod da hun fikk konstatert godartet svulst i hjernen sommeren 2020.

En fantastisk flott konsert med Randis klare og flotte fløyelsstemme, og hennes gode musikere, Dag Vagle og Erlend E. Aasland. Helt utrolig å høre henne synge på norsk. Hun sang seg gjennom sitt siste album «Trøsteviser for redde netter».

En spennende kveld hvor hun tok oss med gjennom barndomsparadiset på Tjørhom til følelseskaoset som oppstod med sykdom og operasjon. Hun fortalte at en del låter ble laget for på den måten å få ventilere ut sin frustrasjon og sine følelser. Randi fortalte fra sin reise opp og ned til Haukeland sjukehus og alle de tankene hun hadde i den tiden. Spesielt redd var hun for å miste hørselen eller stemmen under operasjonen på nevrokirurgisk avdeling.

Foto: Randi Tytingvåg fortalte historiene bak hver sang.

Et bilde som inneholder person, innendørs, vegg, gutt

Automatisk generert beskrivelse

Randi likte å fortelle om barndomsminnene fra Tjørhom Pensjonat.

Røttene og de mange gode minnene fra barndommen på Tjørhom sitter godt. Hun dro sammen med sin bror Eirik og mor Margit. De spiste og oppholdt seg mye på kjøkkenet og hun fikk spise så mye is og drikke så mye brus hun orket på den tiden.

Annonse

 • Jeg lærte om «Bessa» sin yrkesstolthet. Alltid travelt. Jobbet hardt og «møje», sa Randi og da hun ba «Bessa» om råd til å finne en mann, var hun klar på Sirdalsheimen; Bruk god tid og vær kresen, var svaret.

Nå har hun og familien bygd hytte på Tjørhom. Nå kan hun sitte der og «glåba» utover Tjørhom. Omlid minnes hun fra basar på bedehuset. Hun pleier også å reise dit for å bade i elva Sira.

Tittelen på deres siste plate, som for første gang har norsk tekst er; «Trøsteviser for redde netter», ønsket hun å få gitt ut da koronaen herjet som verst fordi det var da folk trengte trøsteviser. Produsent Erik Hillestad, som var med på utgivelsen, svarte da at dette er en tittel som alltid vil være aktuell.

Et bilde som inneholder person, innendørs, musikk, konsertband

Automatisk generert beskrivelse

Trioen fra venstre Erlend E. Aasland, Randi Tytingvåg og Dag Vagle.

Mange av hennes entusiastiske publikum, deriblant Sirdøler, hadde etterlyst sanger på norsk. I den siste platen hadde hun et nært og godt samarbeid med Helge Torvund om tekstene.

Hennes musikalske ektemenn, Dag og Erlend, har hun hatt et nært samarbeid med i ti år. Hun kunne ikke rose deres musikalske evne nok. Hun kaller det genuint samarbeid og vennskap. Denne trioen er kjent både nasjonalt og internasjonalt for sin jazz- og visesjanger.

«Trøsteviser for redde netter»

 1. Redde netter
 2. Vingespenn
 3. Dans
 4. Trøstevise
 5. Røtter og vinger
 6. Kroppens teater
 7. Uro
 8. Ein engel og ei sorg
 9. Liljevilje
 10. Aleina
 11. Muren
 12. We`ll meet again (ekstranummer)

Anette Grønning hadde solgt ut alle billetter til denne konserten, nesten 50 tilskuere. Før konserten var det middag, kjøttkaker levert fra Mynkia sin kafe på Kvæven. Anette syntes det var kjekt Trioen hadde tatt turen til Omlid og Sirdal hvor Randi har sine røtter.

Et bilde som inneholder innendørs, person, tak, vegg

Automatisk generert beskrivelse

Der var fullsatt i Bakkehuset på Omlid lørdag.