Home>Nyhet>Thor Jørgen Tjørhom 60 år
Et bilde som inneholder person, mann, innendørs Automatisk generert beskrivelse
Nyhet

Thor Jørgen Tjørhom 60 år

Thor Jørgen Tjørhom blir 60 år 23. mai.

Thor Jørgen fikk samfunnsengasjement og politikk inn med morsmelken. Hans bestefar Jørgen, var ordfører i Øvre Sirdal i to perioder (8 år), før sammenslåingen i 1960. Faren Sven var ordfører i hele 36 år i Sirdal kommune. Selv har han vært ordfører i tre perioder (12 år). Alle for Senterpartiet.

Han kan se tilbake på to fagbrev, etter utdannelse innen elektrikerfaget og maskinmontør. Historien viser at Thor Jørgen var den første lærling i Sira-Kvina Kraftselskap. Der har han gått inn og ut gjennom årene, alt etter hvilke politiske oppdrag han har hatt.

  • Politiker hadde jeg ikke ønske om å bli, da jeg så all den tiden min far brukte på lange møter og sene kvelder og ikke minst det å stå på gangen å snakke i telefonen, minnes Thor Jørgen, som ikke syntes det så noe kjekt ut.

Men så kom engasjementene og han hadde en del meninger innenfor kultur og idrett. Dermed var det gjort. Fylkespolitikken er også en del av hans hverdag, som medlem av samferdselsutvalget.

Jeg ville gjerne være med på å skape gode vilkår for innlandskommuner slik som kommunene langs kysten hadde. Med kraftutbyggingen kom vi i en heldig situasjon. Sentralskolen på Tonstad kostet kommunen to års driftsbudsjett, men det var viktig å ha en god og moderne 9-årig skole. Vi visste at det kom til å tilflytte mange nye  innbyggere, som selvsagt hadde forventninger om dette for sine barn,  sier Tjørhom.

Annonse

Da både elvene Sira og Kvina var sikret til Tonstad, måtte en skaffe penger til utbyggingen. Den mest kostnadseffektive utbyggingen i Norge. Tilgjengelig kapital var det ikke på denne tiden, så Staten måtte garantere for låneopptak i japanske yen. Der fantes de beste vilkårene.

Tjørhom skulle ønske at det var bedre vekst i folketallet. Nå er det omkring 1.800 innbyggere i Sirdal. Det er en utfordring at våre ungdommer tar høyere utdanning men ikke vender tilbake til hjemkommunen på grunn av manglende jobbmuligheter.

Utenom kraftselskapet og kommunen må vi satse på privat sysselsetting. Selv var han en av sju grunneiere som satset på utbyggingen av Tjørhomfjellet med stolheisen.

Samferdsel er et annet viktig stikkord for Thor Jørgens engasjement innen politikken. For Sirdal har det alltid vært viktig med god kommunikasjon. Rassikring og sikkerhet er nødvendig og der har vi hatt en god dialog med Agder Fylkeskommune i alle år. Det siste vedtaket, om sikring av fylkesvei 42 langs Sirdalsvannet, ligger det mange møter og mye press fra alle politiske partier bak. Vi har jobbet strategisk med dette i de siste 20 årene.

Sirdal kommune er blitt en god pengemaskin hvor eiendomsskatt og inntekter fra kraftselskap og vindpark har økt betraktelig de siste to årene. Omkring 150 millioner kroner kommer årlig inn på konto.

Politikk er viktig for Thor Jørgen til daglig. Gården drives ikke lenger, det er det gode naboer som tar seg av. Fritiden nytter han gjerne på ski, en kveldstur med hodelykt eller en tur utenom de oppkjørte løypene. Sommerstid går han utenom allfarvei i traktene opp mot Storeknut. Rulleski benytter han seg av, når han og kona Kirsten er på hytta på ferie i Danmark. De har to døtre og et barnebarn.

Dagen markeres på lørdag 28. mai fra klokka 1500 – 1700, med en mottakelse i det nye næringsbygget som familien har bygget. Et bygg med et bruksareal på 900 kvadratmeter. Adressen er Klattane 168.