Home>Nyhet>Avduking av «Pilt-Ola» minnesmerke
Et bilde som inneholder person, tre, utendørs Automatisk generert beskrivelse
Nyhet Nyhet forts.

Avduking av «Pilt-Ola» minnesmerke

Søndag ble minnesmerke av «Pilt-Ola» avduket på Sirdal Fjellmuseum. Tora Liv Thorsen fra Forsand og kultursjef Alf Sveinung Haughom foretok avdukingen i fellesskap.

Sirdal kommune har tidligere fått tildelt to flotte relieff til minne om «Pilt-Ola». Dette var en gave fra Forsand kommune sitt prosjekt. Relieffene var montert på en flott minnestein, som Per Magne Sinnes hadde funnet på Fjotland. Avdukingen er blitt utsatt på grunn av koronapandemien.

Foto: Tora Liv Thorsen og Alf Sveinung Haughom avduker minnesmerke.

Et bilde som inneholder tekst, bakke, utendørs, gammel

Automatisk generert beskrivelse

De to relieffene som er montert på denne steinen.

Det var en del tilskuere og Paul Olav Ousdal fikk spilt en melodi med fela, før regnbygene satte inn og publikum forflyttet seg innendørs.

Tora Liv Thorsen hadde en fengende fortelling omkring «Pilt-Ola» og hans liv. Hun fortalte om Ole Olsen (1779-1858) fra Songesand i Lysefjorden. Da trakk hun fram hans egenskaper som eventyrer, kremmer, handelsmann, sildetilvirker og kornselger. Han vokste opp på gården Bakken i Lysefjorden. Han ville gjerne hjelpe de som hadde lite mat og nesten holdt på å svelte i hjel. «Pilt-Ola» flyttet hele åtte ganger og var hele tiden på jakt etter levebrød.

Annonse

Forsand-gjestene stilte med to tidligere ordførere. Frithjof Thorsen Norland og Ingeborg Løyning Søyland. Sistnevnte hadde en mor som var født og oppvokst i Sirdal. Jorid Ousdal het hun og var oppvokst på Omlid og ble senere gift Løyning.

Fra Sirdal var blant annet tidligere ordfører Torjus Kvæven.

Et bilde som inneholder gress, utendørs, person, gitar

Automatisk generert beskrivelse

Paul Olav Ousdal spilte på fela innledningsvis.