Home>Front>Med C-momenter til fjellbeite
Et bilde som inneholder sauer, utendørs, pattedyr, stein Automatisk generert beskrivelse
Front Kvæven Nyhet Nyhet forts. Turløyper

Med C-momenter til fjellbeite

Når sauene forstår at de skal på fjellbeite, blir de ekstra våryre og glade og hopper og spretter rundt. Da sauedriften startet 2. pinsedag ved 4-tiden på morgen innover Degveien, kjente de igjen hvor de skulle.

Det var en praktfull morgen med et par varmegrader. Disig på elv og vann. En trolsk stemning før sola kom stikkende fram ved 5-tiden. Bedre vær kunne en ikke drømme om. Samtidig var det rikt med fuglesang. Orrfuglen og rypene merket seg ut.

Foto: C-momenter av sauene når de hoppet fra stein til stein. Imponerende.

Et bilde som inneholder tre, utendørs, felt, plante

Automatisk generert beskrivelse

Morgenstemning med dis på elver og vann.

Wenche og Tore Kvæven, sammen ned sine medhjelpere Anja Steen og Torjus Sirekrok med hunden Teo, hadde 260 sauer og lam i flokken som skulle inn i Sinnesheia, på nordsiden av Valevatnet. Den andre økten med 310 sauer og lam kommer om noen uker. Beite er godt hjemme, så det haster ikke.

Et bilde som inneholder tre, utendørs, gress, hund

Automatisk generert beskrivelse

Nam, nam, endelig noen rognebærblad å spise.

Annonse

Med det samme sauene kom løs og sprang innover veien, skeiet de fort ut i terrenget for å spise rogneblader. Det er rene gourmetmaten for dem. Men bjørkelauv, ormegras og blåbærlyng på denne tiden er ikke langt unna.

Tore Kvæven starter tidlig, for det er lettere å drive flokken når temperaturen er lav. Når sola kommer opp og varmer opp, blir de mer slappe og setter ned farten. Da blir det tyngre å drive dem. Det merker Tore fort da de drives innover heia til sommerens fjellbeite.

Et bilde som inneholder tre, utendørs, person, stående

Automatisk generert beskrivelse

Tore bruker en lang bambusstang ved gjetingen, ikke hund.

Første økt er å følge kraftlinjen innover langs Hesteholknuten. Så dreier man av til Ådnestjørnheii og tar første stopp ved hengebrua, som krysser kanalen over Valevatnet. To timer tar denne etappen. Så blir det en times pause.

Dyrene slår seg fort til ro. De kjenner plassen og det blir slutt på den intense brekingen. Sauer og lam finner hverandre.

Så jages dyrene videre, neste stopp er ved Endebu, hytta til sauegjeterne i Sinnesheiå. Den ligger like nedenfor Skyggeknuten. Da var det også en times hvile, etter tre timers gange. Både dyr og folk trengte hvile, for det er en anstrengende innsats.

Et bilde som inneholder gress, utendørs, person, felt

Automatisk generert beskrivelse

Tore tar seg en liten blund på Endebu.

Wenche og Tore springer på flankene for å holde dyrene samlet, slik at de ikke spriker med flokken. Gjelder å holde den samlet.

Et bilde som inneholder utendørs, himmel, stein, fjell

Automatisk generert beskrivelse

Wenche springer på toppene for å jage med seg utbryterne.

Når vi vandrer med dyreflokken og gjeterne, er det mange tanker som kommer frem. Da er sangen «Mellom bakker og berg» et slikt minne. For det er mye opp og ned hele tiden. Svært anstrengende for oss som ikke har den formen. Men det går greit i mitt tempo.

Saueeierne har med seg fakta-boka eller «bibelen», med alle nummer på hvert dyr. Den sjekkes hele tiden. Wenche følger også med på om timeplanen holder. Foreløpig er vi i rute. Tidene noteres underveis.

Et bilde som inneholder utendørs, snø, fjell, pattedyr

Automatisk generert beskrivelse

Anja Steen jager flokken over en liten snøfonn.

Så gjenstår siste etappe på en god time. Da skal flokken krysse Vassfellåna to ganger. Da fikk vi oppleve hvor spretne sauene er. Hopper fra stein til stein. Elegante C-momenter. Det er helt utrolig å se flokken krysse elva. Vi måtte bare følge etter å vasse over den kalde elva. Holdt ikke mange gradene.

Et lam blir observert haltende. Sannsynligvis var den ene bakfoten brukket. – Lammet må tas med hjem, sier Wenche. Tore og Torjus tar lammet på nakken, vekselvis. Det må spjelkes et par uker og være sammen med koppelammene denne sommeren. På heimebøen.

Et bilde som inneholder utendørs, person, natur

Automatisk generert beskrivelse

Tore og Wenche må konstatere at foten er brukket.

Målet er nådd, like ovenfor Vatlandsdalen. Sauer og lam er godt merket med øremerking og nummer. Forskjellige farger på sauene, men alle sauer til Wenche og Tore har røde slips. Når alle sauer og lam har funnet hverandre, er det tid for hjemturen. Vi går ned Vatlandsdalen til Valevatnet og en ventende båt, som tok snarturen over til Degdammen.

Ti timers tur er unnagjort. Stiv og støl i beina, men storartet å få oppleve en så flott natur. I løpet av denne uken vil saueeierne ta turen inn for å sjekke om sauer og lam holder sammen, slik at ingen lam går alene.

Nå venter tre måneders flott fjellbeite, før hjemkomsten i begynnelsen av september. Da er det samling og ettersanking som venter, før slakting og bearbeiding av Pinnesteik til jul.

Et bilde som inneholder tre, utendørs, bakke, ku

Automatisk generert beskrivelse

Torjus Sirekrok med hunden Teo jager saueflokken.

Et bilde som inneholder utendørs, tre, gress, person

Automatisk generert beskrivelse

Frokosten tas ved hengebrua for Tore.

Et bilde som inneholder utendørs, snø, flokk, stein

Automatisk generert beskrivelse

Saueflokken måtte forsere noen små snøfonner.

Et bilde som inneholder utendørs, person, gress, fjell

Automatisk generert beskrivelse

Endelig framme med årets sauedrift.

Et bilde som inneholder utendørs, vann, person, fjell

Automatisk generert beskrivelse

Wenche måtte ha lammet med brukket fot på fanget i båten hjem.