Home>Front>Egen gård, jakt og fiske lokket
Et bilde som inneholder person, liten, pattedyr, fylt Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Egen gård, jakt og fiske lokket

Etter at jeg ble født i Sirdal, har jeg alltid hatt lyst til å flytte tilbake hit. Få egen gård, drive jakt og fiske, og gå på turer i naturen, sier Kåre Todnem, som i juni flyttet til Ødegård like før Skreå.

Han og familien kjøpte gården til May Britt Ousdal. 4.950.000 kroner var kjøpesummen for 4.500 dekar jord. 42 dekar fulldyrka og 18 dekar overflatedyrka. I tillegg er det en del bygninger som følger med. Hjemmehus og et vertikaldelt hus, driftsbygning og garasjer. Pluss en stølshytte ved Indre Skreåvatnet.

Foto: Truls og Ulrik koser seg med kaninene.

Et bilde som inneholder utendørs, gress, person, himmel

Automatisk generert beskrivelse

Dagmar og Kåre Todnem har flyttet til Ødegård i Skreådalen.

Todnem-familien kommer fra Hommersåk hvor de har bodd de siste årene. Kona Dagmar, som har jobbet i barnehage. Barna Anne May (18) som skal gå siste året på videregående skole i Sandnes. De tre andre barna begynner på Sinnes skule til høsten; Truls (12), Ulrik (10) og Vilde (8).

Dagmar har sluttet i barnehagen hvor hun jobbet og har nå fått jobb i 30 prosent stilling ved SFO på Sinnes skule. I tillegg skal hun ha en butikkjobb. Hun skal ellers bruke tiden til å gjøre ferdig studiene som førskolelærer ved Universitetet i Stavanger.

Annonse

Kåre jobber hos Avinor på Sola flystasjon. Der er han fagansvarlig for anlegg. Er med på parkeringshuset, samt ansvarlig for flystriper, oppstillingsplasser og vedlikeholdsprosjekter. Han skal fortsette med jobben. 50 prosent fysisk på Sola og resterende som hjemmekontor.

Kåre er født på Klattane på Tjørhom for 40 år siden. Han er sønn av Signe og Peder Todnem, som har hytte på Fidjeland. Da jobbet faren ved Duge-anlegget. Deretter flyttet familien til Svalbard og etterpå til Tonstad, før de slo seg ned på Rege i Sola i 1991. Da Kåre stiftet familie endte de opp med å bygge hus på Hommersåk.

  • Nå har vi gjennomført første slåtten, med høy og rundballer med silofôr. Når neste slått skal slås i august, blir det bare rundballer, sier Kåre.

Høyet er kjempekoselig for barna. De storkoser seg der og hopper og slår kollbøtte. Det er en bra lekeplass.

Et bilde som inneholder gress, høy, gårdsbygning, låve

Automatisk generert beskrivelse

Salto i høyet er Truls favoritt, mens Ulrik ser på broren.

Til høsten kommer 30 vinterfôra sauer av rasen spelsauer, som de har kjøpt av Tore Kvæven. Til neste år er det ønskelig med seks-sju ammekyr, den minste kjøttferasen, som heter «Dexter». Men først vil det komme noen høner til gården, slik at vi holder oss med egenproduserte egg.

  • Det gjelder å holde kulturlandskapet under kontroll, så det ikke vokser oss over hodet.

Ellers er det mye bjørk og gran som kan hogges og tas ut til ved. Det er ønskelig at det kan bli satt i gang i løpet av året.

Anne May har vært hjemme med sin fjording-hest. Det er lenge siden det var hest på Ødegård.

  • Her har vi det kjempegøy med hund, katter og kaniner. Så er det fir-hjulinger som vi kan kjøre. Her er det i alle fall alltid noe å gjøre, sier brødrene Truls og Ulrik, som er kjempeglad for at det er lagt inn fiber til huset i vinter.

Et bilde som inneholder transport, gressklipper

Automatisk generert beskrivelse

Ulrik på gressklipper og Truls på fir-hjulingen.

Det vertikaldelte huset (nabohuset) som fulgte med, er kledd med skifer. Kledningen skal skiftes neste år og Kåre håper å kunne ta ut egen gran til dette formålet. Ellers var det skiftet tak på driftsbygningen, slik at den var i god stand. Med gården følger det fallrettigheter, siden Skreåvatnet er en del av Gravatnet, med tunnel der. Det betyr tre kilowatt gratis strøm.

Kåre gleder seg til jaktsesongen. Det finns mye rådyr, elg og hjort i området. Så er det ryper og orrfugler. Han håper Dagmar kan være med på «damejakten» eller opplæringen til Gunhild Kvinen, som arrangeres ved Sigurdshelleren. Der er det fokus på fugle-jakt.

  • Vi har blitt godt mottatt av naboene. Det setter vi stor pris på og barna gleder seg til å bli kjørt fra dør til skoledør på Sinnes, sier Kåre.

Et bilde som inneholder utendørs, gress, person

Automatisk generert beskrivelse

Garasjebygningen foran løa skal rives i neste uke for å gi bedre innkjørsel og oversikt. Foran Kåre, Ulrik og Truls med hunden, Aragon.

Å investere i nytt gårdsbruk, krever en del kjøp av utstyr til daglig bruk. En «alpetraktor» fulgte med på kjøpet. Den tåler bratte bakker, men Kåre er usikker hvor mye den vil bli brukt. Nå har de anskaffet en ny brukt traktor. Så er det en del utstyr som må komme i tillegg til den. Samme er det med utstyr til vedhogst og snøscooter til vinteren.

Kåre og Dagmar har det travelt med å etablere seg. Først i Hjemmehuset. Deretter alt som må gjøres ute, men de trives med det. De visste hva de gikk til. Men her finner de og barna roen.

Et bilde som inneholder arbeide

Automatisk generert beskrivelse

En «Alpetraktor» fulgte med gårdskjøpet for Kåre.