Home>Front>Folkevandring til Kjerag
Front Nyhet

Folkevandring til Kjerag

Denne uken har det vært rene folkevandringen til Kjerag, majesteten i Lysefjorden. 4.200 turister har turistvert Henrik Lilleheim registrert fra tirsdag til og med fredag. Imponerende. Mesteparten av de besøkende var utlendinger. Turistene kom fra Japan og China i øst, til USA og Canada i vest pluss de fleste land i Europa, spesielt mange fra Øst-Europa.

De siste årene har det skjedd store forbedringer på turiststien. Sherpaer har vært engasjert og lagt ned en stor innsats for å legge forholdene bedre til rette for turistene. Vi hadde ikke besøkt Kjerag siden lørdag 26. september 2015, og ville derfor oppleve de mange endringene som har skjedd. Sist var det småkaldt, regnbyger og dermed småglatt på fjellpartiene. 300 turister gikk turen den dagen.

Foto: Folkevandring til Kjeragbolten denne uken. Fredag var det stor trafikk på siste etappe. Helt til venstre ses en som dusjer i kaldt vann fra fjellsiden.

Et bilde som inneholder fjell, utendørs, natur, stein

Automatisk generert beskrivelse

Tåken letter, og turistene sliter seg oppover den bratte motbakken i starten av turen.

Fredag hadde vi følge med over 1.000 andre turister. Startet i tåke og endte opp med et gnistrende flott vær. Sol fra blå himmel og litt vind. Supre forhold. På den siste etappen ut til Kjeragbolten var det magiske forhold med god utsikt. Bolten var så attraktiv som vi trodde, det var kø for å komme utpå den.

Været ble så bra at mange gikk med bar overkropp eller bare i solliv. Noen var også bortom det kalde vannet som renner ned fjellsiden før ankomst til bolten og tok seg en tilnærmet dusj, i det iskalde vannet.

Annonse

Et bilde som inneholder kart

Automatisk generert beskrivelse

Kjeragturen starter ved Øygardstøl, etter hårnålsvingene. Trekanten midt på bilde er nødbua, så er Kjeragbolten anvist med fotoapparat.Kart:UT.no

Fotturen fra Øygardstøl til Kjerag er på 4,9 kilometer. En meget god og tilrettelagt sti. Men turen går noe i «berg og dalbane». Motbakker og nedoverbakker, begge veier. Turen starter med en kraftig motbakke, fra 640 meter opp til toppen på 825 meter. Så er det ned før neste oppstigning. Sånn er det en gang til før du er oppe på selve platået. Det er montert kjettinger til å holde seg i på de bratteste partiene. Disse partiene er på nakent fjellterreng. God merking med røde T-merker. En krevende og anstrengende tur, vil vi si om vanskelighetsgraden. Du bruker omkring 6 – 10 timer på denne turen tur/retur.

Siden sist vi gikk denne turen, er det bygget en nødbu omkring 2016. Der kan du ta deg inn hvis du føler deg uvel eller det kommer uvær under turen. Dette har skjedd mange ganger. Tåke er et problem. Kraftig vind et annet. Fysisk er det også mange som ikke kjenner sin egen utholdende og blir uvel underveis. Hjertestarter fra Øvre Sirdal Leitegruppe var montert, men den ble dessverre stjålet.

Et bilde som inneholder himmel, utendørs, fjell, natur

Automatisk generert beskrivelse

Flott nødbu er reist midtveis til Kjerag.

De mange tusen som kommer til Sør-Vestlandet for å gå turer i fjellheimen, har ofte valgt seg ut Preikestolen, Kjerag og Trolltunga på forhånd. I tillegg er det noen med bobil som gjerne fortsetter til Geiranger og andre fjellpartier for å oppleve norsk natur.

Fakta fra Lilleheim og Turistforeningen er at turen er 4,9 km lang hver vei. 780 høydemeter. Kjeragbolten er 986 meter over havet. Høyeste punkt på turen er 1.060 meter.

Et bilde som inneholder person, mann, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Henrik Lilleheim har noen travle dager på Øygardstøl.

Vi gjorde våre målinger og ble sittende igjen med 8,87 km tur/retur. Høyeste punkt 1.024 meter. Høydemeter 885 meter og nedover 750 meter.

Grunnen til at dette nevnes, er at hvis du tar en tur på Google, så er det svært varierende mål. Noen opererer med 11 km tur/retur. Kjeragbolten er 1.110 meter over havet.

Nasjonal turiststi

Kjerag er sertifisert som Nasjonal turiststi. Nasjonale turiststier er et utvalg av stier og turmål som gjennom langsiktig og helhetlig planlegging tåler meget høyt besøk uten at natur, kultur- og opplevelseskvalitetene forringes og hvor det store besøket også skal bidra til lokal verdiskaping. Preikestolen er også sertifisert som Nasjonal turiststi.

De nasjonale turiststiene skal være gode eksempler i et bærekraftig norsk reiseliv. Det er stier med stor attraksjonskraft, svært mange besøkende og stor andel internasjonale gjester. Helhetlig og langsiktig planlegging og bredt samarbeid er noe av det som kjennetegner stiene som er autorisert som Nasjonal turiststi.

Et bilde som inneholder utendørs, stein, himmel, natur

Automatisk generert beskrivelse

Kjetting og klatring er nødvendig enkelte steder under turen.

Droner ikke tillatt

Det er skiltet med forbud mot brukt av droner. Det er det dessverre mange som ikke respekterer og kjører på. Guider og Lilleheim klager på at det er for mange som misbruker dette.

Skal du bruke drone, må du ha spesiell tillatelse for slik bruk.

Utstyr

Skal du legge ut på denne turen, er det viktig at du er godt skodd. Fjellsko er å foretrekke siden du går så mye på bare fjellpartier. Det er også viktig med varme og vindtette klær. Pluss matpakke. Det er mange som svikter her, de tenker ikke på at været fort kan snu så høyt til fjells.

Det var lite «Karl Johan»-antrekk eller sko å se på denne anstrengende turen. Det var heller ikke mange cruiseturister som dukket opp her. De som kommer, er som regel godt forberedt. Unntak finnes, men da får de anbefalinger fra Lilleheim om det er forsvarlig eller ikke. Det er en ordentlig fjelltur å bevege seg i over 1.000 meters høyde.

Et bilde som inneholder stein, utendørs, fjell, steinete

Automatisk generert beskrivelse

Å stå på Kjeragbolten, 986 meter over havet, er viktig for mange.

300 kroner koster det å parkere ved Øygardstølen. De pengene brukes til renovasjon, rengjøring av toaletter, vedlikehold og videreutvikling av stien. 28. august kommer det en ny gjeng med sherpaer for å utbedre stien videre. Det gjelder ikke å ødelegge naturen, men legge forholdene til rette for de mange tusen som ønsker å se majesteten, Kjeragbolten, i Lysefjorden.

Selv om vi har besøkt Kjerag flere ganger, er det imponerende arbeid som er gjort, med forbedringer av naturstien. Godt merket. Du føler deg trygg. Det er viktig.

Hvordan alle folk finner fram til Kjerag, er en gåte. Internett spiller nok en viktig rolle. Selv hadde vi en montør fra Uruguay, som var med på monteringen av Aftenbladets nye trykkeri på slutten av 1990-tallet. Da han fikk se et bilde av Kjeragbolten ble han veldig overrasket over at den var like i nærheten av Stavanger. Han hadde sett flere bilder av Kjeragbolten i hjemlandet fortalte han. Han ville absolutt besøke Kjerag før han reiste tilbake, og slik ble det. Internett finner nok fram nye reisemål for mange reiselystne. Kjeragbolten er blitt et stort internasjonalt mål for mange. Spesielt unge finner fram til «steinen». Den betyr mye for vårt distrikt.

Et bilde som inneholder utendørs, fjell, gress, natur

Automatisk generert beskrivelse

Fredag var det 250 biler på parkeringsplassen ved Øygardstøl.

Skiltet viser at det er forbud mot bruk av drone, samt at det er landskapsvernområde. Burde ikke dette vært skiltet på flere språk ?

Flotte trappepartier er montert for å spre naturen.

Her kommer du opp til siste toppen og fjellplatået som fører deg inn til Kjeragbolten.

Et bilde som inneholder utendørs, himmel, fjell, bakke

Automatisk generert beskrivelse

En tysk turist hadde det vanskelig med to små hunder som ikke ville gå og kjetting til å holde i, i brattbakken opp til fjellplatået.