Home>Front>Fra suldøl til sirdøl
Et bilde som inneholder person, mann, innendørs, stående Automatisk generert beskrivelse
Front Næringsliv Nyhet

Fra suldøl til sirdøl

Når jeg er født og oppvokst med høyspentlinjer over hodet, er det ikke rart at jeg har valgt min karriere innenfor dette fagfeltet, sier Magne G. Bratland (59), til Sirdalmedia. Han er nå ansatt som ny administrerende direktør for Sira-Kvina Kraftselskap AS.

 • Da denne stillingen ble utlyst hadde jeg veldig lyst på denne jobben. Flotte anlegg og kompetente medarbeidere fristet. Her vil jeg gjerne være med på å utvikle bedriften videre.

Oppvokst på Nesflaten

Bratland kommer fra Nesflaten i Suldal. Etter ungdomsskole i hjembygda, bar det til Stavanger. Der ble det St. Olav videregående skole og hybeltilværelse for 16-åringen. Etterpå var det elkraftingeniør på høgskolen i Stavanger. Siden har han blitt bedriftsøkonom, med master innen ledelse, fra BI.

De siste 12 årene har han jobbet i Haugesund innen Haugaland Kraft-organisasjonen. Han og familien er bosatt på Randaberg og dette har vært basen. Magne har pendlet til Haugesund og det vil han fortsette med til Tonstad. Han vil skaffe seg et sted på Tonstad for overnatting, når dette er nødvendig. Magne og familien er glad i naturen og har derfor anskaffet seg hytte på Haukeli.

Magne starter i den nye jobben på Tonstad 3. oktober.

– Hvilke kjennskap har du til Sira-Kvina ?

Annonse

 • Da jeg startet å jobbe i 1987, var jeg driftsingeniør på driftssentralen til Lyse. Da fikk jeg et nært kjennskap til strukturen til Sira-Kvina, men mye er sikkert blitt endret etter dette.

Vann er ettertraktet

Vanndråpene er blitt storpolitikk, siden vi eksporterer så mye vannkraft og strøm i de nye kablene ut av landet. Både fra Suldal og Tonstad. – Kommentar ?

 • Politikken vil jeg ikke blande meg borti. Vann er et flott og ettertraktet produkt som er viktig for alle. Med krigen i Ukraina er energi blitt mangelvare og vi har fått et urolig marked.

Sira-Kvina har alltid vært en stor produsent av strøm

til det norske markedet. Da har det alltid vært hyggelig kniving mellom Ulla-Førre og Sira Kvina om hvem som har norges største kraftverk. Sannheten er at begge har det, Kvilldal er Norges største med hensyn på innstallert effekt, mens Tonstad er norges største med hensyn på  energiproduksjon.

 • Å være oppvokst på Nesflaten, da sier det seg nesten selv, at det var innen kraftveien jeg skulle utdanne meg. Sånn ble det. Det har vært en spennende tid og en fantastisk utvikling jeg har fått være med på. Utfordringen i den nye jobben er å bli kjent med de ansatte og organisasjonen nå. Så får vi stake ut kursen videre, sammen med styret, om hvilke tiltak som må igangsettes, forbedringer av gammelt utstyr eller nye tiltak.

Sommerjobbene til Magne var selvsagt i Røldal-Suldal kraft. Da var det mye rydding på linjene med skogsarbeid og befaringer.

Leeds-fan

Fotball er ellers en av hans favoritter. Under gymnas- og studietiden i Stavanger var han en ivrig tilskuer på Stavanger stadion for å følge Viking. De siste årene er det blitt Haugesund, siden Haugaland Kraft har vært en av hovedsponsorene der. Men aller mest elsker han Leeds. Så en tur eller to til Elland Road er på årets program.

Nå benytter han seg av ledige stunder til å lese seg opp på historien til Sira-Kvina Kraftselskap. En ny jobb han virkelig ser fram til å overta i høst.

Foto: Magne G. Bratland er ny sjef for Sira-Kvina Kraftselskap AS. Foto: Haugaland Kraft.

Karrieren:

Gift med Rita (Viste), 3 barn. Bosatt på Randaberg

Utdannelse:

 • Elkraftingeniør
 • Bedriftsøkonom cand.mag
 • Master of Management fra BI

Erfaring:

 • 1987-1994 Driftsingeniør Lyse kraft
 • 1994-1995 Avdelingsingeniør Lyse Kraft
 • 1995-2000 Avdelingssjef Elkem ASA Energi
 • 2000-2004 Kraftverksjef Statkraft SF Ulla-Førre
 • 2004-2008 Adm.dir A/S Saudefaldene
 • 2008-2009 Adm.dir Norsk Stein A/S
 • 2010-2015 Divisjonssjef kraftproduksjon Haugaland Kraft AS
 • 2016- i dag Adm.dir Fagne AS (Nettselskapet til Haugaland kraft konsernet)