Home>Front>Ideelt vær for jordbær-modning
Front Næringsliv Nyhet

Ideelt vær for jordbær-modning

Dette været er ideelt for modning av jordbærene og bringebærene. Litt regnbyger og ikke for varmt, da modnes bærene sakte, sier Sven Haughom (62) i Øksendal, som er godt fornøyd med sesongen så langt.

De første 50 prosent av jordbæråkeren på tre mål er snart ferdigplukket. Så kommer neste bolk etter hvert. De jordbærene er litt seinere. I neste uke må han også begynne å plukke litt bringebær. Han har to mål med bringebær. Deretter er snart tidligpotetene klar for å tas opp.

Foto: Store og flotte jordbær hos Sven Haughom.

Et bilde som inneholder utendørs, gress, person, gårdsmaskin

Automatisk generert beskrivelse

Sven synes det er lettest å plukke ved å krype i åkeren.

  • Potetene kommer litt seinere i år. De var lite grodde da de ble sett ut. Derfor må vi vente litt for å få en størrelse på dem, sier Sven.

Han synes det er greit å strekke sesongen litt. – Greit å ha noe å putle med om sommeren, er Svens kommentar.

I helgen plukket Sven og nabogutten, Torje Ousdal (12), 90 kilo jordbær. Enten blir de solgt på gården hjemme, eller nede ved Haughom ved fylkesvei 42. Der har Sven rigget til en salgsbod med selvbetjening. Prisen er i år 50 kroner for en kurv med et halvt kilo jordbær.

Annonse

Et bilde som inneholder gress, utendørs, himmel, person

Automatisk generert beskrivelse

Torje Ousdal har lydbok som han hører på under plukkingen.

  • Det er lite svinn. Kjøperne er ærlige. Enten betaler de med vipps eller kontant, forteller Sven som er godt fornøyd med denne ordningen.

Sven Haughom er den eneste i Sirdal som driver med jordbær- og bringebæravling. Til neste år er det bestilt planter til utvidelse av jordbæråkeren med to mål. En investering på omkring 100.000 kroner med planter og plast.

Et bilde som inneholder tekst, utendørs, tre, hus

Automatisk generert beskrivelse

Salgsboden på Haughom fungerer greit og det er lite svinn.

På gården er det også 125 vinterfora sauer. De går på heia nå om sommeren. Men han må sørge for fôr til vinteren. Derfor må graset slås og første slåtten var av god kvalitet. Han regner med ny slått senere på sesongen, og så håper han det blir vær for litt høying innimellom.

Sven kryper langs jordbær-rekkene. Da er det lettere å plukke. Når han kommer til bilen, blir kurvene veiet med det samme. Så er det gjort.

  • Plukking av bær, er en arbeidsintensiv jobb. Før hadde jeg medhjelpene fra Øst-Europa, men de tre siste sesongene har jeg klart meg selv, sier Sven Haughom som er godt fornøyd med kombinasjonen han har på gården.

Tre mål med jordbær plukkes.

Et bilde som inneholder tekst, frukt, fersk

Automatisk generert beskrivelse

Jordbærene veies med en gang før de settes i esker.