Home>Front>Mange besøkende på Kvinen
Front Nyhet

Mange besøkende på Kvinen

Kvinen Turisthytte er blant de mest populære hyttene til Den Norske Turistforening (DNT) Sør. Og blant de best besøkte. Denne helgen var det meget godt belegg. Det var rene folkevandringen mellom Donsen og Kvinen. En strekning på sju kilometer.

Det flotte været lokket nok mange på dagstur. Flere var av gårde for å finne bokstaven i Fjelljeger-konkurransen til Sirdal Skilag. Wilhelm Gjerstad i lett antrekk var rask i løypa, fram og tilbake.

Foto: Wilhelm Gjerstad var lett antrukket da han søndag besøkte Kvinen Turisthytte for å finne bokstaven til Fjelljegeren.

Disse sørlendingene hadde vært på Kvinen fra fredag til søndag.

Michelle Vingen ved DNT Sør opplyser at det var 210 bestilte senger i juni. For juli er det forhåndsbestilt 241 senger. Hver dag kan 22 av de 40 sengene bestilles. De 18 siste senger skal være for vandrere som går fra hytte til hytte.

Nå er det blitt gode løypeforhold etter at en gjeng pensjonister i 2020 la klopper (planker) på de mest myrete og sørpete strekningene. Aldri har det vært så gode forhold å gå som nå.

Denne strekningen har jeg (redaktøren av Sirdalmedia) gått nokså regelmessig i 60 år. Min første tur var som ti-åring sammen med min onkel og tanke som leide Øglænd-hytta på Solheim. Da husker jeg godt Einar Kvinen kom med hest og kløvde proviant inn til turiststasjonen på Kvinen. Et inntrykk som huskes meget godt.

Annonse

Mange besøkte Kvinen i helgen. Denne gjengen fra Sandnes tok en pause ved hytta langs Mjåvatn. Fra venstre Millian, Filip, Kasper, Linda og Libe Le. De to siste var Unni og Gustav Nebdal.

Denne søndagen traff vi på både rogalendinger og sørlendinger, som hadde vært på overnatting. To utenlandske par var også blant turgåerne, et belgisk par og et par fra Berlin. Sistnevnte hadde vært tre uker og gått i fjellområdene. En god del i Lysefjordtraktene. Det belgiske paret hadde feriert i disse traktene siden 1986. De hadde hatt med både barn og barnebarn på tur.

Paret fra Belgia har feriert i Norge siden 1986, her er de på vei til Kvinen for overnatting. Bervoets Patricia og Dierckx Patric.

Hyttevakt på Kvinen Turisthytte er Helene Heim denne uken. Hun har vært bosatt 25 år i Mandal, men det siste året i Stavanger. Lærer i markedsføring ved St. Olav Videregående skole.

  • Som hyttevakt skal du påse at arbeidsoppgaver blir fordelt. Kunne noe om førstehjelp og brannhjelp. Så er det viktig at gass blir slukket om kvelden sammen med stearinlys, sier Helene Heim til Sirdalmedia. – Så er det viktig at turistene tar med seg eget søppel. Her er det ingen som tømmer, så det er viktig å få søppelet unna.

Helene Heim er hyttevakt ved Kvinen Turisthytte denne uken. Hun kommer fra Stavanger.

Helene har tidligere vært hyttevakt ved Gaukhei og Josefsbu. Som lærer synes hun det er trivelig med en uke på fjellet, sammen med forskjellige turister.

Besøkende på Kvinen hyttene (turisthytta og sikringsbua) har økt betraktelig etter at de nye hyttene stod ferdig og ble tatt i bruk i 2019. Nå er det over 2.000 overnattingsdøgn i forhold til et gjennomsnitt på 350 de siste årene.

Dette har naturlig nok resultert i at stien over våte myrområder er opptråkket og utvidet ganske mye.

Derfor ønsket DNT Sør å klopplegge (legge plank) over disse ødelagte områdene.

670 meter er klopplagt. Dugnadsgjengen la 600 meter og har noe plank til gode. Plankene skal legges oppå labanker og det utgjør 402 stykker. Det er lagt ganske mye langs Mjåvatn og like før du kommer til Kvinen-hyttene. Stien er lagt om den siste delen før hyttene og da brukes “vinterstien” sommerstid også.

DNT Sør ønsker med dette tiltaket å verne naturen og styre ferdselen på denne populære strekningen fra Donsen til Kvinen.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-06-20 16.31.13.png

Nå er det blitt en mer turvennlig løype mellom Donsen og Kvinen. Mer tørr og rettet opp over myrområder.

Godt med klopper (planker) mellom Donsen og Kvinen.

Godt skiltet langs løypa inn til Kvinen.

I Kvifjorden var det lite vann som de fleste oppdemte magasinene denne sommeren.