Home>Nyhet>Ny pris til Tore Kvæven
Nyhet

Ny pris til Tore Kvæven

Forfatter, Tore Kvæven, fra Kvæven i Øvre Sirdal, fikk tirsdag kveld overrakt Stig Sæterbakkens minnepris for 2022. Overrekkelsen fant sted under Cappelen Damms høstlansering.

Minneprisen deles ut årlig, og går til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Forfatteren bør ha utgitt mellom 2-4 skjønnlitterære bøker.

Prisen består av et beløp på 100.000 kroner og et verk av kunstneren Sverre Malling.

Årets jury har bestått av Carina Elisabeth Beddari, Thomas Lundbo og Ingrid Svennevig Hagen. Disse skriver følgende i sin innstilling:

«At Kvæven er en forfatter med sans for det storslåtte, merker man tydelig i hans naturskildringer. Men patosen han legger i dem veies opp i hans evne til å verdsette små, konkrete detaljer. Stilmessig henter han mye fra sagalitteraturen. (…) Årets prisvinner ga ikke noe entydig svar da en intervjuer en gang spurte ham om han selv ville foretrukket et liv i perioden bøkene hans foregår i. Mye tyder på at norske lesere i så fall ville hatt gått glipp av et forfatterskap vi i juryen tror vil bli givende også i fremtiden. Kvæven slutter seg åpenbart seg til Undsets gamle utsagn om at menneskenes hjerter aldri forandrer seg, og hans romaner er fylt med en rik forståelse av lengsler og menneskeverd. Men hans «grådige» nysgjerrighet retter seg ikke bare mot menneskets indre, men utover mot det vi lever i og ved siden av», skriver Cappelen Damm i en pressemelding.

Tore Kvæven (f. 1969) bor i Sirdal. Han debuterte i 2011 med Hard er mitt lands lov. Han har også skrevet barneboka Kameljegeren (2013). I 2018 utkom romanen Når landet mørknar, som ble tildelt Brageprisen samme år og Sørlandets Litteraturpris i 2019. I tillegg til å være en høyst kritikerrost forfatter er Tore Kvæven også sauebonde og lærer.

Annonse

Foto: Tore Kvæven fra Sirdal fikk overrakt Stig Sæterbakkens minnepris av Cappelen Damms Tom Harald Jenssen. Foto: Lina Hindrum/Cappelen Damm