Home>Arkiv>Skrinlagt og lagt i skuffen
Et bilde som inneholder himmel, utendørs, natur, fossefall Automatisk generert beskrivelse
Arkiv

Skrinlagt og lagt i skuffen

Rapporten fra Inntektssystemutvalget som foreslo å svekke kraftkommuners inntekter og dele med resten av Kommune-Norge, er historie. Tirsdag ble forslaget lagt i skuffen, melder NRK.

Rapporten overlevde bare et døgn. Det regjeringsoppnevnte utvalget foreslo at kommuner som har inntekter fra kraftproduksjon, havbruk og lignende skulle avgi 10 prosent av disse til utjevningsordningen mellom kommunene.

Forslaget rakk å høste mye kritikk i timene fram til det ble skrinlagt. Ordfører Jonny Liland i Sirdal kommune sa det var en fryktelig dårlig plan. Kommunen har store ekstrainntekter fra eiendomsskatt og konsesjonskraft.

  • Utvalget foreslår en rekke endringer som ville ha fungert sentraliserende og gitt lokalsamfunn mindre igjen for naturressurser som blir forvaltet i kommunene deres. Ingenting av dette vil skje med Senterpartiet i regjering, sier kommunalpolitisk talsperson for Senterpartiet, Heidi Greni.

Greni sier utvalget fikk mandat fra Solberg-regjeringen i 2020, og at den nye regjeringen jobber for en annen kurs.

  • Vi skal motsatt vei, sier hun.