Home>Nyhet>31 prosent flere Kjeragbesøk
Nyhet Nyhet forts.

31 prosent flere Kjeragbesøk

31 prosent flere besøkende har gjennomført Kjerag-turen denne sommeren, sammenlignet med 2019-sesongen. Det var et normalt år før to år med korona-pandemi.

Ved utgangen av august hadde 57.178 personer besøkt Kjerag totalt denne sesongen, mot 43.527 i 2019. En økning på hele 13.651 turister.

  • Vi har hatt en høyere økning enn Preikestolen denne sesongen. De har hittil i år hatt en økning på cirka 10.000 personer, sammenlignet for samme periode i 2019, sier Henrik Lilleheim, turistvert ved Lysefjorden Utvikling,
  • September ser også ut til å bli en bra måned med besøk. Nå er det mange amerikanere som kommer. Ellers dominerer utlendinger besøkstallene.

Foto: Fortsatt stor interesse for å besøke Kjeragbolten, spesielt av utlendinger.

Statistikken for besøkende til Kjerag i 2019 og 2022.

Søndag kommer det sherpaer som skal utbedre stien. De skal bruke en to ukers tid til å forbedre forholdene der hvor det er mye myr og gras, for å unngå slitasje. – Vi ønsker å få flest mulig turister inn på den samme stien, sier Lilleheim.

Denne uken starter Film in Norway med filmopptak. De har fått dispensasjon til å gjøre 124 turer/landinger i tidsrommet 15. – 30. september, fra Lysebotn til Kjerag. Landingene med helikopter skal skje før klokka 10.00 om morgenen og etter klokka 18.00 om ettermiddagen.

Annonse

Verneområdestyret for Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane og Frafjordheiane (SVR) har enstemmig vedtatt et forslag fra Sandnes-ordfører Stanley Wirak om dispensasjon til helikoptertransport i forbindelse med filmopptak på Kjerag.

Det startet med avslag på helikoptertransporten på juni-møtet i verneområdestyret. Så ble forslaget bearbeidet og i august-møtet ble et revidert forslag vedtatt, der transporten skjer morgen og sen ettermiddag, når det er lite fotturister i området.

Film in Norway har leid et område i Lysebotn for denne filminnspillingen. Etter det Sirdalmedia kjenner til, gjelder det den populære TV-serien «Succession».

Dispensasjonen gjelder bruk av helikopter til frakt av mannskap og utstyr i forbindelse med filmopptak på Kjerag. Dispensasjonen gjelder også for bruk av drone i tre dager innenfor løyveperioden. Dronen kan brukes inntil en time hver av disse tre dagene.
Landingene med helikopter skal skje på landingsplassen slik det er vist på kartet i vedtaket, og det skal brukes flyruter hvor helikopteret kommer inn fra Lysefjorden.

Lysebotn Camping & Resort vil ha stengt i tre uker nå, siden mesteparten av mannskapet skal bo der i denne perioden. Noen av filmmedarbeiderne vil også bo i lokalene til Stavanger Turistforening.

Et bilde som inneholder kart

Automatisk generert beskrivelse

For at ikke fotturistene skal bli forstyrret av helikopter, må helikoptertransporten gå i Lysefjorden og inn derfra til landingsplassen.