Home>Nyhet>Færre sau og lam mangler i år
Et bilde som inneholder pattedyr, sauer Automatisk generert beskrivelse
Nyhet Nyhet forts.

Færre sau og lam mangler i år

Denne høsten ser det ut for at det mangler færre sau og lam etter sankingen. Ettersankingen pågår og onsdag kom de med 550 dyr fra Rysstad-heia, sier Ivar M. Mellomstrand, leder for Jæren Smalalag, til Sirdalmedia.- Det skyldtes tåke under sankingen at så mange forsvant.

40.000 sauer og lam skal fraktes hjem fra Sirdalsheiene. Noen fikk ugunstig vær med tåke, det er det verste som kan skje. Da har du ikke kontroll over dyrene og når du kommer fram til skiljegarden mangler det vanligvis mange. Sånn var det for noen heiegjetere i år.

  • Blir det for varmt, søker dyrene etter skygge. Da legger de seg ned. Det mest ideelle er overskyet og 12-15 grader, sier Mellomstrand.

Heiegjeterne er imidlertid godt fornøyde med årets sesong. Feite og fine lam som skal sendes til slakting. I år er prisen omkring 60 kroner kiloet, mens du får 20 kroner for sauekjøtt. For noen år siden ble det priset til en kroner pr kilo.

Mellomstrand er imidlertid svært godt fornøyd med at det er en del ungdommer som deltar på sauesankingen i år. Det er gledelig, for det trengs et generasjonsskifte, der de yngre overtar for den eldre garden.

Foto: Beite i heiene dette året har vært veldig godt for sauene og lamma.