Home>Front>Litlestøl-akevitten lansert
Et bilde som inneholder tekst, person, innendørs, mann Automatisk generert beskrivelse
Front Næringsliv Nyhet Nyhet forts.

Litlestøl-akevitten lansert

Vi tente fort på den gjennomarbeidede ideen som Eva Gill og Per Jan Bakken hadde for sitt ønske å utvikle Litlestøl-akevitt fra Sirdal, sier Richard Nordahl fra Det Norske Brenneri i Grimstad, til Sirdalmedia.

Nordahl var til stede under lanseringen på Slottet fredag kveld, sammen med over 40 gjester. Stikkordet for ideen for 3,5 år siden var ryper. Ryper som i kommunevåpenet til Sirdal. Ryper som spiser bjørkeskudd eller «bròm» som disse raklene kalles lokalt. Derfor betyr ryper og bjørkeskudd så mye. På flasken står det skrevet:

«Vi har tilsatt bjørkeskudd til Litlestøl-akevitten, slik at hver og en som smaker skal få mulighet, i et lykkelig øyeblikk, til å føle seg som en Sirdalsrype.»

Foto: Eva Gill og Per Jan Bakken hadde ideen og forslaget til Litlestøl-akevitten.

Et bilde som inneholder person, mann, innendørs, personer

Automatisk generert beskrivelse

Richard Nordahl fra Det Norske Brenneri og Eva Gill under lanseringen. I bakgrunnen Per Jan Bakken.

Nå er akevitten ferdig, etter å ha vært lagret på eikefat i mer enn 6 måneder. Over 300 flasker er allerede solgt fra Vinmonopolets butikker.

Annonse

Ifølge ekspertenes nese er dette en akevitt med en mild, kjølig karve med frisk sitrus, vanilje, gule frukter og et hint av lakris.

Ifølge ekspertenes smak er dette en akevitt som er myk og rund med karve, frisk sitron og mandarin, samt tørket aprikos og fersken. Bygger opp mot fennikel, mynte og et hint av kakebunn og toffee. Lang avslutning, skriver ekspertene fra Det Norske Brenneri.

Grimstad-bedriften produserer 1,2 millioner flasker i året. De eksporterer til 18 land. 50 prosent av produksjonen dreier seg om stedsakevitter fra 80 plasser i Norge. Den andre halvparten av produksjonen er mesteparten forskjellige ginsorter.

Det gror godt med nye bedrifter og lanseringer i Øvre Sirdal for tiden. På bildet ses Åsne Lilledrange Fjeldsaa (til venstre) og Ingvild Fagerheim Skadberg (til høyre) fra bakeribedriften Hekta, som er under etablering.

Nina Bøhnsdalen hadde en orientering om Norske Akevitt venners forening. Den ble stiftet i 1999 og interessen for akevitt hadde økt voldsomt de siste årene. Akevittens dag er 13. april. 9. desember er det kun kvinner som samles på Bryne Kro Hotell for å feire akevitten.

Eva Gill er kjent for sin marmeladeproduksjon fra 2006. Hun bruker Matkompaniet til å distribuere varene. Det var på en samling der for noen år siden, hun lanserte ideen for Odd J. Nelvik, som er medeier i brenneriet. Siden har «snøballen» bare rullet fram til lanseringen.

Mens Eva Gill brukte noen år fra ide til lansering, måtte Torfinn Nesset innrømme at han hadde brukt over 50 år på farens ide om Slottet, til det ble lansert. Torfinn orienterte om det flotte bygget.

Gerd Madland fikk overrakt den første flasken som ble produsert med den nye akevitten. Styret i bedriften til Eva syntes denne flasken skulle gis til en person fra Sirdal. Valget falt på «hun blide damen med kort hår i kassen hos GPèn» (Joker Sinnes i dag) som Knut Robberstad sa.

Gerd Madland (til høyre) fikk den første akevittflasken av Eva Gill.

Et bilde som inneholder tekst, innendørs, bar, øy

Automatisk generert beskrivelse

Det ble servert fingermat som skulle passe til akevitten.