Home>Front>Lovende utsikter for rypejakten
Front Nyhet Nyhet forts.

Lovende utsikter for rypejakten

Lørdag 10. september starter årets rypejakt i Njadarheim. Årets rypeproduksjon ser svært lovende ut, sier Kristian Eiken Olsen i Statskog, regionansvarlig for jakt, fiske og friluftsliv i Sør-Norge, til Sirdalmedia. Rypejakten i dette området varer til 6. oktober.

Rypetellingen (taksering på fagspråket) ble foretatt i august. Den viser en rypetetthet på 36,6 ryper pr kvadratkilometer. I fjor var dette tallet 43,4 ryper. Kyllingprosenten er gjennomsnittlig 3,5 kyllinger pr voksne par, mot 4,5 i fjor. Dette viser takseringen på liryper dette året. De som har vært på reinsdyrjakt har også observert mye ryper på fjellet og i liene. For tre år siden ble jakt på ryper innstilt i samme området.

Foto: I år er det forventet toppår for rypejakt: Foto: Jan Frode Haugseth.

Et bilde som inneholder mann, person, utendørs, poserer

Automatisk generert beskrivelse

  • Lovende sesong, sier Kristian Eiken Olsen.
  • Når det er over 2,5 kyllinger pr voksne par, er det grunnlag for jakt, sier Eiken Olsen. – En ekstra kylling pr par, utgjør mye i den store sammenhengen. Han vil karakterisere årets produksjon som middels pluss.

Under tellingen er det helst liryper som blir taksert, men det stemmer godt overens med fjellryper også.

  • Alle jaktkort for dags- og ukekort er utsolgt i Njadarheim, sier Eiken Olsen og legger til at det vil bli gjort en evaluering etter noen uker om det skal selges flere dagskort.

Når det gjelder dagskort, er de fordelt på fire områder. Jaktlagene som kjøper ukekort varierer fra 3 – 6 jegere, og er fordelt på 19 jaktfelt alt etter størrelse. Pris for å gå på jakt er 330 kroner pr jeger pr dag. Det gjelder både for dagskort og ukekort. Hytte må de betale 4.500 kroner for.

  • Jaktlagene får tildelt kvoter og det varierer fra 15 – 75 ryper, avhengig av hvilke størrelse det er på feltet de jakter, sier Eiken Olsen.

I løpet av disse ukene kan det skytes omkring 15 prosent av den takserte bestanden. Det utgjør flere tusen ryper, men Eiken Olsen regner ikke med at det er fanget mer enn 2.000 ryper i Njadarheim i løpet av en jaktsesong de siste årene.

Annonse

Det betyr at tiltakene med forvaltningen har slått an og at det har blitt mer ryper i løpet av de ti siste årene.

Et bilde som inneholder hund, gress, utendørs, hvit

Automatisk generert beskrivelse

Hunder blir brukt under tellingen.