Home>Front>Fjellkirken ferdig om et års tid
Et bilde som inneholder innendørs, søylegang Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Nyhet forts.

Fjellkirken ferdig om et års tid

Nå håper jeg vi blir ferdig utendørs før vinteren kommer. Vinduene er montert og shingel på taket er ferdig. Da er det ønskelig at fjellkirken kan tas i bruk om et års tid, sier Harald Kyllingstad fra Sviland i Sandnes, som er primus motor for dette prosjektet.

  • Før vi starter med arbeidet innendørs, skal vi slipe ferdig midtgangen i fjellkirken. Den er støpt i betong og nedfelt er det natursteiner fra grunnen på tomten. Det var mye arbeid med monteringen av steinene, men det var verd det. Sluttresultatet med fotspor og andre figurer viser godt igjen, sier Kyllingstad. – Steinene ble delt i to. Dermed ble det flotte flater.

Foto: Flott utsikt fra kirkesalen med de store og høye vinduene.

Fotspor for liten og stor til venstre og et hjerte til høyre.

Et bilde som inneholder person, innendørs, tak, stående

Automatisk generert beskrivelse

Harald Kyllingstad forklarer om takvinduene.

Ålgård Baptistmenighet utvider nå Liland Ungdomssenter med en ny fjellkirke. Kirkesalen er på 300 kvadratmeter og skal romme 100 sitteplasser. I underetasjen kommer det en aktivitetssal på 300 kvadratmeter.

Limtrebuedragerne eller kirketaket kom på plass i september i fjor, etter at to vogntog fra Latvia leverte dem. De er 80 centimeter høye og 30 centimeter brede. En bue fra gulv til tak veier to tonn. Disse buene kunne ikke produseres i Norge, derfor var det nødvendig med produksjon i Latvia.

Annonse

Et bilde som inneholder innendørs, stol, trinn

Automatisk generert beskrivelse

Takvinduene i kirkesalen lyser godt opp og setter sitt særpreg på fjellkirken.

På toppen av kirketaket er det montert vinduer, slik at det kommer lys ned i kirkesalen. Det har en helning på to meter slik at all nedbør i form av regn eller snø, skal renne av.

Kyllingstad sier de hadde en stor utfordring med å montere takvinduene. Glassene ligger på en langsgående drager og da måtte det tettinger og fugemasse til for å unngå lekkasje. – Vi har fått prøvd det ved noen kraftige regnbyger og det ser lovende ut, medgir Harald.

Et bilde som inneholder himmel, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Utendørs er helningen av takvinduene mer synlig.

I takåsene mellom limtrebuene skal det isoleres med 30 centimeter isolasjon. Utenpå dette skal det strekkes seilduk eller teltduk. Hovedbuene skal være synlige.

  • Med seilduken på veggene og med filt på golvet hvor stolene skal stå, tror jeg vi vil oppnå en god akustikk i dette kirkerommet, sier Harald.

Ålgård-menigheten etablerte seg i Lilandsdalen på 1960-tallet. Da leide de det gamle skolehuset, sammen med noen andre hus. I 1969 startet de med grunnarbeidene til ungdomssenteret, som ble innviet i 1971. Da var det et stort brakkeanlegg på Tokke som ble revet, fraktet og satt opp igjen av menigheten.

Menigheten hadde først tomt hos Karen og Jørgen Tjørnmo, men siden denne var regulert som landbruksjord, ble det makebytte med Einar og Ommund Liland. Der fikk de fire mål til utvikling.

Brakkeriggen bestod av spisesal, peisestue og kjøkken, i tillegg til to soveromsfløyer, med plass til 100 overnattingsgjester.

Et bilde som inneholder himmel, utendørs, bygning

Automatisk generert beskrivelse

Fronten er flott med alle vinduene i kirkesalen og under er det vindusrekke fra aktivitetsrommet.

Utgangspunktet for etableringen var å bruke stedet til påskeleir, i første omgang. Siden ble det utvidet med leirer om sommeren, høstferien, nyttårshelgen og vinterferien, samt menighetsweekender for familier. I tillegg leies lokalene ut til konfirmasjon og brylluper, samt at Tonstad Idrettslag har benyttet lokalene til overnatting ved store arrangementer.

Bygningsmassen er på 1.000 kvadratmeter. Oppussing har foregått i flere etapper og i 2006 ble kjøkkenet totalrenovert. Nytt sanitæranlegg, med dusjer, ble etablert i 2008. Samtidig ble det boret etter vann, og avløp ble etablert med UV-filter og spredegrøfter. De fem første årene var det heller ikke strøm til anlegget. En dyr affære, men nødvendig.

Kyllingstad forteller at det i et normalår pleier å være rundt 3.000 gjestedøgn.

16 millioner kroner er totalbudsjettet for den nye kirken. Nå mangler de noen millioner kroner før prosjektet er fullfinansiert.

Fem millioner kroner er brukt til kjøp av materialer hittil. Limtrebuene som bærer kirkebygget kostet 1,7 millioner kroner. Der sparte menigheten 800.000 kroner, fordi de var tidlig ute med å skrive avtale i euro. De har litt lån fra private og bank, men resten er gaver.

  • Vi mangler noen millioner kroner for å ferdiggjøre kirkebygget, med elektriker, ventilasjon osv. Jeg håper en del av dette vil komme som gaver. Ellers har vi gjort mesteparten av arbeidet på dugnad, så det ligger mange millioner kroner i totalsummen for frivillig dugnadsarbeid, sier Harald Kyllingstad som hadde ideen til kirken og til utformingen av denne.

Han håper også det vil virke som en veikirke, hvor publikum kan komme til åpen dør og sette seg ned. Kjenne på stillheten og atmosfæren og gjerne tenne et lys.

Et bilde som inneholder himmel, fjell, utendørs, spor

Automatisk generert beskrivelse

Takstolene ble montert i september i fjor.