Home>Front>Hjem til komler og skitur
Et bilde som inneholder person, vegg, mann, innendørs Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Hjem til komler og skitur

Vegard Tjørhom (35), NRKs korrespondent i Afrika, har vært hjemme på juleferie på Tjørhom. Tirsdag returnerte han til Oslo, etter å ha spist komler hos mor, Solbjørg og julemat hos broder Anders og svigerinne Birgitta.

  • Alltid kjekt å komme hjem til familie og venner, spesielt i julehøytiden, sier Vegard som begynte i sin nye stilling i Nairobi i høst. Han returnerer 10. januar.

Utenom spising er det blitt mye tid til å spill med onkelbarn og søskenbarn. En skitur ble det også, men han håper det blir flere i nyttårshelgen. Da drar han sammen med samboer til sin hytte i Valdres. Den anskaffet han etter ett år på folkehøyskole der. Det er bare en liten hytte, med strøm, men uten vann. Ikke noe palass, innrømmer Vegard.

Foto: Vegard flytter inn i ny leilighet ved returen til Nairobi.

Et bilde som inneholder person, mann, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Vegard liker å gå på ski etter å ha gått på Skigymnaset på Tonstad, der han spesialiserte seg i skiskyting.

Foreløpig bor Vegard alene i Nairobi. Samboeren har fått ny jobb og han vil tidligst flytte til Nairobi til sommeren. Når Vegard returnerer, skal han flytte inn i en ny leilighet med tre soverom. Det gleder han seg til, da kan han ta imot familie og venner på besøk. Han har kontrakt med NRK for en treårs periode, med mulighet for forlengelse ett år til.

Forrige korrespondent var bosatt i Cape Town, men Vegard foretrekker heller Nairobi i Kenya med sine 6 millioner innbyggere. Nairobi ligger 1.800 meter over havet. Der finnes også norsk ambassade og norsk skole, drevet av Misjonssambandet. Der går også barn fra norsksomaliere og norskkenyanere, som gjerne vil holde norskspråket ved like.

Annonse

Vegard vil også være med i programmet «Året med kongefamilien», hvor han intervjuer kronprins Haakon som var på et tredagers besøk i høst. Han er med i et utviklingsprogram for FN. Kronprinsen besøkte skolen, og fikk være med å plante trær. Kenya har også tatt store skritt når det gjelder søppelhåndtering.

Vegards jobb er å overvåke og følge med på hva som skjer i 48 land i Afrika. Et stort og mangfoldig område. De nordlige deler, fra Marokko til Egypt, er det andre som tar seg av.

Leiligheten er også hans kontor. Han følger utviklingen ved å lese afrikanske medier og byråer. Det er gode nyhetsbyråer og nettaviser, som han følger både på engelsk og fransk.

I februar skal Vegard dra til Nigeria og lage forhåndsstoff om det kommende valget. Et viktig land som er det mest folkerike og som har størst økonomi.

Journalistyrket kom litt etter litt da han var elev ved Sinnes skule. Etter skoleslutt gikk han hjem og skrudde på tekst-TV for å se om det var noe nytt. Kart har alltid interessert ham og han lærte seg alle flagg og hovedsteder.

Tjørhom startet som praktikant ved Nynorsk mediesenter i 2013. Siden har han jobbet både innenriks og utenriks i NRK, i tillegg til halvannet år som kommunikasjonsrådgiver i Kirkens Nødhjelp.

De siste 15 årene har Afrika vært en rød tråd i det sirdølen har studert og interessert seg for. – Eg er veldig interessert i dette kontinentet. Det er så mange historier, og så mye å sette seg inn i.

Vegard er en stolt sirdøl, som vender tilbake til Afrika, som eneste norske journalist som jobber der på heltid. Han føler et stort ansvar. Han har et stort hjerte for Afrika.