Home>Front>Tonstad Bakeri er blitt «Håndverksbakeri»
Front Nyhet

Tonstad Bakeri er blitt «Håndverksbakeri»

Jeg synes det er kjekt å få denne blanketten som bevis på at bedriften er et ekte «Håndverksbakeri». Det gir også bakeriet et kvalitetsstempel, sier Svein Sturla Tonstad, innehaver av Tonstad Bakeri.

Tonstad Bakeri ble mandag sertifisert som et «Håndverksbakeri». Det var fagansvarlig i Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF), Kjetil Dale Aas, som overrakte utmerkelsen og beviset.

Foto: Kake og blankett som bevis for at Tonstad Bakeri er blitt et «Håndverksbakeri».

Et bilde som inneholder tekst, person, innendørs, gruppe

Automatisk generert beskrivelse

Fra seremonien med sertifisering av Tonstad Bakeri fra venstre; Jimmy Høiland (lærling), Dagny Irene Tonstad Torsteinbø, Andrè Trædal, Kjetil Dale Aas, Svein Sturla Tonstad og Borghild Tonstad.

  • Bakerier som blir sertifisert med dette merke satser på fagutdanning og godt håndverk gjennom å være godkjent lærebedrift, har en stor andel faglært personale, opprettholder håndverkstradisjoner og bruker norske råvarer. Som medlemmer av et fellesskap i bransjeforeningen, bidrar også disse bedriftene til at den norske baker- og konditorbransjen kan fortsette å levere lokalt, godt norsk kvalitetshåndverk til forbrukerne. Tonstad Bakeri AS er en glimrende ambassadør for bransjen og håndverket, sa Dale Aas.
  • Nedgangen vi har sett i fagutdanning innen restaurant- og matfag i Norge, er med på å svekke norske mattradisjoner. Ekte håndverk står for kvalitet, og derfor vil Baker- og Konditorbransjens Landsforening med det nye fellesmerket «Håndverksbakeri», gjøre det enklere for forbrukerne å bli oppmerksom på gode lokale håndverksbakerier som baker alt fra grunnen av. Vi mener det er viktig at forbrukerne blir gjort klar over forskjellene mellom et håndverksbakeri som utvikler og produserer sine egne produkter, og bakerier som steiker en vare de har fått ferdig fra utlandet, slik at forbrukeren kan ta bevisste, kunnskapsbaserte valg.

Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) har de siste årene jobbet hardt for å fremme fagutdanningen og kompetanseheving i bransjen. Diplombakerutdannelsen ved NOFIMA/NMBU (5 studiepoeng), er etablert som tilbud for videreutdanning, egen baker- og konditorlinje på videregående blir en realitet fra 2021 og BKLF har også etablert eget opplæringskontor og eget kompetansesenter for baker- og konditorfagene. I tillegg til å heve kompetansen, er profilering av bransjen viktig for å øke interessen for faget.

Med det nye fellesmerket Håndverksbakeri, ønsker BKLF å tydeliggjøre for forbrukerne de bakeriene som er med på å opprettholde en ekte håndverkstradisjon i Norge. Disse bakeriene satser på fagutdanning gjennom å være godkjent lærebedrift med lærlinger, har en stor andel faglært personale i produksjonen, opprettholder håndverkstradisjoner og bruker norske råvarer. Som medlemmer av et fellesskap, jobber disse bedriftene for at den norske baker- og konditorbransjen kan fortsette å levere lokalt, godt, norsk kvalitetshåndverk til forbrukerne.

Annonse

Et bilde som inneholder person, innendørs, matlaging, grill

Automatisk generert beskrivelse

Svein Sturla Tonstad lager fortsatt kavringer.

Foruten Tonstad Bakeri, er Tollboden i Flekkefjord og et bakeri i Lyngdal og Kristiansand sertifisert. 33 stykker på landsbasis.

For 20 år siden var det 2.500 bakerier i landet, nå er det 450 igjen av det tradisjonelle håndverksyrket. Bakeriet på Tonstad ble startet i 1936 av Svein Sturlas far, Peder. Han holdt på i 40 år og det er fortsatt mesteparten av hans oppskrifter som blir brukt i denne tradisjonelle håndverksbedriften.

  • Vi vil bruke denne sertifiseringen og dette kvalitetsbeviset i vår videre markedsføring av våre produkter, sier tredje generasjon i Tonstad Bakeri, Dagny Irene Tonstad Torsteinbø.