Home>Front>Filmopptak og rekonstruksjon av hendelser
Et bilde som inneholder snø, utendørs, person, snøscooter Automatisk generert beskrivelse
Front Kvæven Nyhet Nyhet forts.

Filmopptak og rekonstruksjon av hendelser

Denne helgen har vi gjennomført filmopptak til filmen om «Fjellets frivillige». Vi holder på med et stort og unikt dokumentarprosjekt i fjellheimen i Øvre Sirdal, sier Svein Rune Skilnand, produsent og eier av selskapet SRS Media AS på Fidjeland.

  • Vi har rekonstruert funnet av Olav Sirekrok, som ble funnet omkommet i Øyarvatnet i 1981. Det var opptakten til dannelsen av Øvre Sirdal Leitegruppe.

Flere statister hadde kledd seg i gammelt skiutstyr. Treski og bambus-staver sammen med god, gammeldags ryggsekk. «Eggen» stod det på noen ski som var funnet fram til filmopptaket. Så hadde de fått start på en av de eldste snøscooterne i Sirdal på den tiden, en «Olympique». Den utførte oppdraget helt glimrende.

Foto: Den eldgamle snøscooteren klargjøres til å være med i filmopptak. Morten Tonstad (fra venstre), Jon Ovedal og Arvid Tjørhom gjør scooteren klar.

Statistene klar med ryggsekk og gamle treski.

En liten lettbåt fra den tiden var også funnet fram. Det var politiet som kom slepende med den på snøscooteren. Den ble brukt til å lete etter Sirekrok i vannet. Opptakene gjøres så realistiske som mulig.

Prosjektet følger medlemmene i den frivillige redningsgruppen, som består av en gjeng med gode naboer, arbeidskolleger, venner og familiemedlemmer.

Annonse

Lettbåten til filmopptak bæres på plass.

Med sin ukuelige optimisme, pågangsmot og uselviske væremåte leter de etter forsvunne og omkomne personer i den ville fjellheimen, i all slags vær og terreng.

Olav Sirekroks forsvinning og drukning, satte fart i planene om lokalt redningsmannskap, som raskt kan rykke ut ved hendelser. Året rundt.

En annen hendelse som har satt dype spor, var de fire tyskerne som omkom ved Taumevatnet, i februar 2011. De omkom i et forferdelig uvær. Her ble det også gjort opptak i helgen.

Svein Rune Skilnand, Ole Tellefsen (regissør), Magnar Undheim og Arvid Tjørhom snakkes før opptakene starter.

Arvid Tjørhom, leder av Øvre Sirdal Leitegruppe (ØSL) i 20 år, har vært svært sentral i arbeidet med filmopptakene.

  • ØSL teller nå 90 medlemmer totalt, men alle er ikke like aktive. Vi har årsmøte hvert fjerde år, men det må nok endres til årlig for at medlemmene skal få mer eierskap til gruppen og arbeidet vi utfører, sier Arvid Tjørhom.

Svein Rune Skilnand er kjempefornøyd med opptakene som ble gjort i helgen, til tross for værutsiktene.

  • Vellykket opptak, men en strid tørn for mannskapene og statistene, i den løse og bløte snøen. Ingen klaging, til tross for at mange var nokså bløte på slutten av dagen, sier Skilnand.

Et bilde som inneholder utendørs, snø, person, stående

Automatisk generert beskrivelse

Svein Rune Skilnand og Daniel Holten (lydansvarlig) peker på stedet hvor opptakene skal gjøres.

Et bilde som inneholder utendørs, person, himmel, bil

Automatisk generert beskrivelse

Fotograf, Rikard Amodei, og lydansvarlig, Daniel Holten på vei med utstyret.

Et bilde som inneholder snø, utendørs, person, transport

Automatisk generert beskrivelse

Jon Ovedal har fått start på snøscooteren og kjører avgårde til filmopptak.