Home>Front>Generator fikk omfattende skader
Front Nyhet Nyhet forts.

Generator fikk omfattende skader

Vi regner med at skadene på aggregat fem er nokså omfattende, etter at det oppstod røykutvikling mandag. Tonstad kraftverk vil nå miste 320 MW (megawatt) resten av året, sier Magne G. Bratland, administrerende direktør for Sira-Kvina Kraftselskap til Sirdalmedia.

Denne maskinen skulle etter planen tas ut i mai for ordinær revisjon og overhaling, men så skjedde denne skaden mandag. Dette er en av de største generatorene i landet.

Kraftselskapet har verken oversikt over omfanget av skaden, hvor lenge det vil ta å reparere skaden eller hvilke kostnader som følger med.

  • Jeg regner med at både egne og innleide fagfolk må settes på oppgaven med å få maskinen 100 prosent igjen, sier Bratland.

Aggregatet (generator og turbin) er blant de største på landsbasis. Det ser ut som om noe har løsnet på rotor som dermed har tatt borti stator, slik at det har oppstått friksjon med påfølgende røykutvikling.

Bratland opplyser at ingen kom til skade da røykutviklingen oppstod. Det var en brannalarm som gikk og alle ansatte i kraftverket forlot da lokalene. Deretter var det lufting av lokalene, før mannskaper gikk inn igjen i morges for å lokalisere og se på skadeomfanget.

  • Vi fikk ingen indikasjoner på forhånd om at noe var i ferd med å skje. Det kom helt plutselig, sier Sira-Kvina-sjefen.

Alt som er ødelagt må skiftes ut. Dette er ikke noe hyllevare, så det meste må bygges opp fra grunnen igjen. Nå er det fire aggregater a 160 MW som vil være i sving og produsere kraft ved Tonstad kraftverk. Aggregat fem ble demontert i 2011 og en del av utstyret ble fornyet da. Den gang var det et langvarig «verkstedopphold» for å fornye slitt utstyr.

Annonse

Foto: Aggregat fem har fått omfattende skader og vil være ute av drift resten av året.

Magne G. Bratland sjef for Sira-Kvina Kraftselskap.