Home>Front>Sterkt snøfall siste uke
Front

Sterkt snøfall siste uke

Den siste uken var det svært mye snøfall og uvær med sterke vindkast i Øvre Sirdal. Fylkesvei 450 eller Hunnedalsveien var stengt i tre døgn, fra mandag til og med onsdag. Så kom «finalen» med 40 centimeter snø fredag morgen.

Snøen har krympet noe sammen de siste dagene, men det varierer fra 100 til 125 centimeter. Alf Skreå og Per Magne Sinnes opplyser at det er noe uvanlig med så mye snø så tidlig i sesongen.

  • Normalt er februar og mars de snørike månedene. Fredag hadde vi 145 centimeter på Skreå, men nå har den sunket med 20 centimeter, sier Alf Skreå.

Foto: Tråkkemaskinen på vei opp til Storeknut. Foto: Anders Tjørhom.

Denne filmsnutten som Anders Tjørhom har tatt av tråkkemaskinen på vei til Storeknut, viser de store snømengdene som har kommet.

Per Magne Sinnes målte 120 centimeter utenfor stuevinduet sitt på Sinnes på mandag. Mer enn normalt på denne årstiden. Lørdag var han på tur i gode spor inn til Ånghelleren, men derfra til Kvinen, ble det en tung og strabasiøs tur i løssnøen. Fulgte et scooterspor delvis, men det var mest løssnø. Hjemturen gikk i gode spor via Donsen og hjem til Sinnes.

Åge Haugen og hans «tråkkemannskap» har denne helgen åpnet skiløypene;

Annonse

  • inn Jogledalen til Steinbu
  • Instestølløypa til Ånghelleren
  • fra Tjødnestøl til Storeknut
  • fra Donsen til Kvinen
  • Med 40 centimeter nysnø fredag morgen, var det tungt og vanskelig å komme seg fram med tråkkemaskinene. Mye snø som måtte skyves til side og da brukte vi dobbel så lang tid som normalt med løypekjøringen, sier Åge Haugen.
  • Maskinene med 230 hestekrefter graver seg dypt ned i snøen og det er tungt å skyve med seg snøen for å få fine løyper og spor.

Et bilde som inneholder innendørs

Automatisk generert beskrivelse

Travelt for alle brøytemannskaper etter snømengdene som er kommet.

Det var ikke bare tråkkemaskinene som hadde en strabasiøs fredag. Det gjaldt alle traktorer, brøytebiler og snøfresere også. Alt materiell var i sving for å rydde veier, fylkes- og kommunale veier i tillegg til private veier rundt i hyttefeltene. Det ble utført en stor jobb og i løpet av lørdagen var det meste ryddet.

Brøytekantene er etter hvert blitt så høye at snøfreser må kjøre innimellom for å løfte snøen opp og bort fra veiene. En vanlig snøplog klarer ikke å holde helt reine kjørebaner.

Denne uken er det meldt om mer mildvær, kanskje litt regn og kanskje litt snø. Det ser ut til å være skiftende værmeldinger.

Et bilde som inneholder utendørs, tre, snø, himmel

Automatisk generert beskrivelse

Det har vært noen vakre dager med snø på trærne i enkelte perioder.

Et bilde som inneholder snø, utendørs, natur, hus

Automatisk generert beskrivelse

Mye snø og høye brøytekanter rundt hyttene.