Home>Front>Ålsheia erstattet Dalebakken i 1958
Et bilde som inneholder tekst, utendørs, snø, transport Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Ålsheia erstattet Dalebakken i 1958

Den nye hoppbakken i øvre Sirdal åpnet ikke før i 1958, i Ålsheia. Inntil den tid var det Dalebakken, som ligger på den andre siden av brannstasjonen ved Svartevatnet, like før du kjører nedover fylkesvei 468 i Ukvigledalen, som var hoppbakken i øvre Sirdal. Det var derfor feil av Sirdalmedia å skrive at det var hopprenn i Ålsheia i 1954.

Hopprenn på påskeaften har alltid samlet massevis av folk i øvre Sirdal. De kom langveis fra, gjerne fra Ådneram, på dagstur på ski for å overvære det tradisjonelle hopprennet. Tidligere ordfører Sven Tjørhom ble siste vinner av hopprennet i Dalebakken i 1957. Trygve Myre (83) fra Sinnes ble nummer to.

Foto: Det spesielle utseendet av Dalebakken ble lagt merke til.

Et bilde som inneholder utendørs, snø, skisport, bakke

Automatisk generert beskrivelse

Her ses hele anlegget til Dalebakken.

Trygve forteller at han ble den første vinneren i Ålsheia i 1958. Han vant også i 1959, rennet ble avlyst i 1960 mens han også vant i 1961. Da fikk Trygve en vandrepokal fra Sigval Bergesen til odel og eie. Etterpå var det kamp om Sirdalkruset, som Trygve vant i 1962, 1966 og 1967. Et nytt, flott krus til odel og eie. Arne Sinnes vant i 1963, mens Knut Sinnes vant i 1964 og så ble rennet avlyst i 1965.

  • Sven Tjørhom hadde bakkerekorden i Dalebakken med noen og femti meter. Jeg hoppet 53 meter som mitt lengste hopp, forteller Trygve.

Hver vinter var det tre hopprenn, men det gjeveste var rennet på påskeaften. Det samlet mange tilskuere, minnes Trygve. – Det var nesten som en høytid med hopprenn.

Annonse

Erik Hess som er oppvokst i en hytte like ved Dalebakken, la ut noen bilder fra bakken.

  • Jeg la bakken ut på «Gamle hoppbakker i Norge» for noen år siden og fikk mange kommentarer på utseendet av hoppet. Som hvem i all verden har turt å hoppe her, og rene tegneserie-hoppet, sier Erik.
  • Topografien gjorde at hoppkanten stod ni meter over bakken for at hopperne skulle komme over kulen. Bakken var K-50, forteller Erik.

Hoppbakken så ut som et «monster» med det stillaset som var bygget opp der.

Et bilde som inneholder tekst, utendørs, gruppe, folk

Automatisk generert beskrivelse

Her svever en hopper over kulen i Dalebakken.

Et bilde som inneholder tekst, utendørs, snø, posere

Automatisk generert beskrivelse

En hopper kommer over kulen, til høyre ser du dommertårnet.