Home>Front>Hopprenn i Ålsheia i 1954
Front Nyhet forts.

Hopprenn i Ålsheia i 1954

Sirdal for 75 år siden, etter et klipp fra Stavanger Aftenblad, har vist interesse blant leserne. I 1948 var det hele 3.000 påsketurister i Øvre Sirdal. Et populært utfartssted for byfolkene i Stavanger- og Sandnes-regionen. De fleste kom hit med busser.

Ulf Simonsen som har en eldre, rød, hytte i Kvednhusbakken, tok kontakt for å vise bilder fra tiden på 1950-tallet. Selv er han født i 1962, men foreldrene Gina og John Kristian «Kissa» Simonsen har fortalt mye fra denne tiden, sammen med en stor fotoalbum. De fleste bildene vi viser her er fra 1954-55.

Mormor, Helga Dorga, overtok denne hytta, enten i 1938 eller 1941. Årstallet er de litt usikre på. Hun ble senere gift med Helge Sivertsen. Dette skal være en av de tre eldste hyttene i Øvre Sirdal. 25 kvadratmeter, men er siden blitt påbygget litt, noen ganger.

Har du gamle bilder liggende fra denne tiden, ta kontakt:

Tips@Sirdalmedia.no

Foto: Mange tilskuere under hopprennet i Ålsheia på påskeaften i 1954.

Annonse

Et bilde som inneholder snø, utendørs, himmel, person

Automatisk generert beskrivelse

Ulf Simonsen fra Stavanger foran den røde hytten.

Hytta tilhører gården Kvednhusbakken og Ulf betaler fortsatt festeavgift. Han overtok hytta i 2009 da hans far døde. «Kissa» var en tusenkunstner og han fant mange emner i terrenget som han skar ut til flotte figurer. Spesielt dyr.

«Heimra Kvednhusbakken» heter den siste reguleringsplanen for dette området hvor Sinneshyttå har fått regulert ti tomter. Området ligger like ovenfor parkeringsplassen til Ålsheia og med utsikt over Sinnesvatnet og Fjellstuå.

Det første bilde vi tar fra fotoalbumet er det store og tradisjonsrike hopprennet i Ålsheia på påskeaften. Da var det alltid mye folk til stede. En av de store hopperne fra Sirdal var Trygve Myre. Han vant mange konkurranser.

Et bilde som inneholder tekst

Automatisk generert beskrivelse

Her legges det på kjettinger før bakkene på Bjørnestad og ned til Tonstad.

«Kissa» hadde privatbil og det var det ikke mange som hadde på den tiden. «Holke føre» er bildeteksten på et annet bilde. Det tror Ulf er tatt på Mydlandtraktene. Kjettinger måtte legges på før en skulle ned Bjørnestadbakken og litt senere ned til Tonstad. Men kjettingene var gode å ha til de hadde passert Dorga-bakkene oppover. Veiene var ikke så godt brøytet eller strødd som i dag. Derfor var kjettinger nødvendig.

Et bilde som inneholder tekst

Automatisk generert beskrivelse

Moren brakk halebeinet vinteren 1955 og måtte fraktes på hest og slede til doktoren.

Moren Gina brakk halebeinet vinteren 1955 og da måtte hun fraktes med hest og slede for å komme til behandling. Ulf husker ikke hvor det var legekontor på den tiden.

«Der det er hjerterom, er det husrom» heter det i ordtaket. I den lille røde, gjenkjennelig hytten var det 13 personer som overnattet samtidig på 1950-tallet. Da passer ordtaket godt med en boltreplass på 25 kvadratmeter.

Gina og «Kissa» Simonsen utenfor hytta.