Home>Nyhet>Skammelig ikke å betale bidrag
Nyhet

Skammelig ikke å betale bidrag

Nå er snart en drømmepåske over, men mange har unnlatt å betale sitt bidrag på 800 kroner for å benytte de nypreparerte løypene. Sirdalmedia mener det er skammelig å ikke å være med på denne felles-dugnaden. Sirdalsløyper mangler 350.000 kroner fortsatt og det kan bety at løypene ikke blir kjørt opp og preparert etter påske.

Svært mange har denne påsken besøkt og benyttet løypene i Falkedalen og til Kvinen, for å nevne to populære utfartssteder.

Neste sesong kan redusert bidrag bety reduserte løypetilbud, når ikke pengene strekker til. Det er ikke noe vi er tjent med.

Tidligere daglig leder i Sirdalsløyper, Lone Stormoen, skrev 23. mars 2022 en artikkel om hvorfor vi skal betale løypebidrag. Vi trykker den på ny, for her forklarer Lone hvorfor det er nødvendig med løypebidrag.

Hvorfor skal jeg betale løypebidrag?

Elsker du å gå på ski, men forstår ikke helt hvorfor du får faktura om løypebidrag? Å gå på ski i utmark, faller under allemannsretten og retten til fri ferdsel. Det er viktig å merke seg at det er forskjell på utmark og innmark. Innmark er gårdstun, dyrket mark eller enkelt og greit, en plass der du går, som kan være til bry for den som eier det. Mens utmark er i skogen, udyrket mark, fjellet osv. Av og til sier det seg ikke selv, om området er utmark eller innmark, men dette er regulert gjennom kommuneplanen.

Annonse

Her i Sirdal har vi skiløyper både i innmark og utmark, derfor er det tett dialog med grunneierne. Du som skiløper kan gå fritt i utmark, så lenge du tar hensyn til dyrelivet og ikke ødelegger naturen eller legger igjen spor etter deg. Dette er en av grunnene til at vi i Sirdal av og til ikke kan kjøre løypene der reinsdyrene trekker ned. Du har også lov til å ferdes på stier eller veier på innmark, så lenge du viser hensyn til de som eier det ved å ikke gå helt inntil boliger, hager, hytter etc. Du kan gå på ski på innmark, så lenge bakken er frossen og snølagt. Men uansett ikke i tidsrommet mellom 30. april til 14. oktober.

Men hvorfor skal du betale for dette? Dette som du har fri rett til gjennom loven? Dette som er en gratis del av kulturarven vår? Jo, fordi løypene kommer ikke av seg selv. Dialogen med grunneiere skjer ikke av seg selv. Vedlikehold på tråkkemaskiner og løyper trengs ved jevne mellomrom og det er ikke gratis.

Så kan vi spørre, hvorfor skal Sirdalsløyper tråkke løyper? Jo, fordi vi ønsker å skape skiglede. Vi bedrer et fritidstilbud for alle som ønsker å benytte seg av det og ikke minst, vi bidrar til bedre folkehelse. Du betaler ikke for allemannsretten, men for tjenesten av tilretteleggingen av den.

Men vi klarer ikke dette uten deg, og støtten fra deg. Skal vi kunne møte alle deres forventninger, må vi ha råd til det. Sirdalsløyper er finansiert via frivillig løypebidrag, noe pålagt løypebidrag som er en klausul i enkelte av hyttene sine kontrakter, støtte fra kommunen og i tillegg gode sponsorer.

Vi ser en økende trend i å vandre i fjellet, både sommer og vinter. Dette er helt fantastisk! Men med økt etterspørsel øker forventningene om nypreparerte løyper til enhver tid. Og en annen viktig ting å tenke på er: hva bidrar løypenettet med, på markedsverdien på hytta di? Hvordan hadde Sirdal sett ut, uten et godt etablert langrenns nett? Eller de merkede turstiene Sirdalsløyper bidrar med? Fordi, løypebidraget er ikke bare ment som betaling for langrenns nettet, mens også tilrettelegging av turmuligheter på sommerstid. Både turstier og sykkelstier.

Oppfordrer dere alle til å bidra til et godt fritidstilbud for oss her i Sirdal, både fastboende og besøkende.