Home>Front>114 ryttere over snødekket fjell
Et bilde som inneholder person, Sykkelhjelm, Sykkelhjul, sportsutstyr Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Nyhet forts.

114 ryttere over snødekket fjell

114 internasjonale ryttere, eller 19 lag, skal søndag eller 1. pinsedag sykle over fjellpartiet Brokke – Suleskard. På den nybrøytete fylkesvei 450 er det brøytekanter på opptil fire-fem meter, og store deler av fjellet er dekket med snø. Det vil bli en stor opplevelse for rytterne av årets Tour of Norway, som overføres direkte på TV, nasjonalt og internasjonalt.

Sykkelrittet vil merkes i øvre Sirdal og Hunnedalsveien med stengte veier, i korte og lange perioder av dagen. Rytterne må være sikre på klar bane når de kommer i ganske høy fart. Gjennomsnittlig 36 – 44 kilometer pr time.

Foto: Rytterne vil nok kjøre i samlet flokk gjennom Sirdal.

Et bilde som inneholder utendørs, himmel, vei, snø

Automatisk generert beskrivelse

Søndag ble dette bilde tatt da Suleskardveien ble åpnet for sommertrafikk.

Fylkesvei 450 mellom Suleskard og Brokke vil være stengt fra klokka 1215 – 1530. Her er det trangt og smalt mellom brøytekantene. Derfor er det bare godkjente biler som slippes inn på Suleskardveien mens rittet pågår.

Et bilde som inneholder utendørs, tekst, tre, himmel

Automatisk generert beskrivelse

I Suleskard vil det bli lengst stopp mellom Suleskard og Brokke. Gode tre timer.

Annonse

Start av andre etappe går fra Valle klokka 1335. Så er det nesten bare motbakker fra Nomeland og helt til du er på toppen av Suleskardveien ved Knuttjørn, 1043 meter over havet. Det er omkring på høyde med turistforeningens hytte, Øyuvsbu. Da har rytterne slitt seg opp Kvislevasskaret. Etter planen vil de være der omkring klokka 1430.

Et bilde som inneholder tekst, Font, skjermbilde, diagram

Automatisk generert beskrivelse

Deretter bærer det mye utfor nedover Smogedalen, passerer Rosskreppfjorden og Håheller, før de fortsetter langs Flogevatnene. Når de kommer til Suleskard-krysset, har de syklet 52,8 kilometer. Etter planen skal dette være litt før klokka 1500. Så suser de av gårde til Fidjeland, Kvæven, Sinnes og GP-krysset. Det gjøres unna på cirka 15 minutter. Mål av den 165,7 kilometer lange etappen, er ved 1730-tiden på Ullandhaug i Stavanger.

Ved Fjellstuå på Sinnes, legges det opp til et arrangement. Fra klokka 1200 blir det sykkelritt fra Fjellstuå. Rittet følger gang- og sykkelstien til Haugen, deretter grusveien på andre siden av elva Sira og ned til Nesset-brua. Deretter langs Sinneslia, før en kommer ut på gang- og sykkelveien igjen og tilbake til Fjellstuå. Omkring seks kilometer. Da har Eivind Klemetsen fyrt opp grillen og det blir anledning å kjøpe mat og drikke.

  • Flere millioner seere i hele verden følger denne TV-sendingen. Sykkel er spesielt populært internasjonalt. Dersom noen vil reklamere for noe eller ha noen form for aktiviteter, er det muligheter for å gjøre det langs ruten. Det er et krevende arrangement og arrangøren trenger 2.000 frivillige til å være med på å avvikle sykkelrittet, opplyser Roy Hegreberg, daglig leder av Tour of Norway, til Sirdalmedia.

Tour of Norway har et budsjett på 16 millioner kroner. Hegreberg sier det er tøffe tider og ikke helt lett å skaffe til veie de nødvendige millionene til arrangementet. Sist dette kjente rittet besøkte Sirdal var under korona-restriksjonene i august 2021. Da kjørte de med start i Tjørhomfjellet, en tur ned til Dalane-regionen og i mål på Fidjeland.

Et bilde som inneholder kart, tekst, atlas

Automatisk generert beskrivelse

Ved Øyuvsbu er du på topp på veien fra Brokke til Suleskard.

Stengte veier i disse perioder:

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font

Automatisk generert beskrivelse