Home>Front>Fjelljegeren med fire nye topper
Et bilde som inneholder Menneskeansikt, person, klær, bok Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Nyhet forts.

Fjelljegeren med fire nye topper

Per Magne Sinnes (76) i Sirdal Skilag har lagt ut postene til årets Fjelljegerløp. Fire nye poster er skiftet ut dette året. Da er Gruvletind, Grydalsheie, Storrfjell og Ørneheie kommet med som nye. 257 deltakere gjennomførte Fjelljegeren i fjor. Rekorden er 280 i 2021.

Nå er det bare å finne fram fjellskoene, eller ta skiene fatt. Noen poster kan nok fremdeles nås med ski. Løpet har pågått i 43 år, så dette året blir det for 44. gang.

Fjelljegeren er et turopplegg for hele familien. Barn som er ti år og yngre får doble poeng. 15 poster er lagt ut og klare. Postene blir stående til 4. oktober. På hver post finnes et skilt med en bokstav som du noterer på startkortet. Sjekk kartreferansene nøye, det kan forekomme forskjellige stedsnavn på ulike kart.

Foto: Per Magne Sinnes fikk lagt ut alle postene med ski denne sesongen.

Et bilde som inneholder kart, tekst, atlas

Automatisk generert beskrivelse

Kartet med årets 15 fjelltopper.

Dette er et ypperlig turmål. En aktiv utfordring som bør lokke flere til å delta. Postene er lagt i Sirdalsheiene og turene varierer fra korte til lange. Noen krever litt ekstra innsats, med mange høydemeter. Føler du deg ikke helt komfortabel med kart og kompass, kan GPS være et godt hjelpemiddel i tillegg.

Annonse

Utgangspunktet for Fjelljegeren var å få lokalbefolkningen og hytteturistene til å bli bedre kjent i Sirdalsheiene sommerstid. Ideen med Fjelljegeren var det Magnar Undheim som hadde da han satt i en komite sammen med Olav Sirekrok og Ånen Ådneram.

Postene blir plassert rundt i terrenget, de aller fleste er på fjelltopper. Friluftsmannen og entusiasten, Per Magne Sinnes har i alle år vært drivkraften. Han legger ut postene om våren og henter dem inn igjen på høsten.

Per Magne har alltid vært en aktiv friluftsmann. Langrennsløper og skiskytter vinterstid, fjelløp med orientering og terrengløp sommerstid. Han har pensjonert seg nå, men var tidligere damvokter i Sira-Kvina Kraftselskap. Jobben og friluftsinteressene gjør at han er lommekjent i Sirdalsheiene. Når det er leteaksjoner er Per Magne, med alle sine lokalkunnskaper, en svært verdifull mann å ha med.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font, nummer

Automatisk generert beskrivelse

Navn på fjelltoppene, høydemeter og kartreferanse.

Utskifting av poster

Fjelljegeren tar Per Magne på alvor. Bruker mye tid om vinteren til å søke nye turmål. Vanligvis blir tre-fire poster skiftet ut hver sommer, bortsett fra Hilleknuten og Kvinen som er årlige gjengangere. Postene går vanligvis igjen tre år før de skiftes ut.

Over 130 forskjellige mål/poster har det vært på de 42 årene Fjelljegeren har funnet sted. Påmelding skjer ved å kjøpe kart og deltakerkort hos Joker Sinnes (GP) eller Joker Fjellbutikken i Suleskard. Det koster 150 kroner pr person.

Hver post gir et visst antall poeng og for å oppnå bronsemedalje må en samle 40 poeng, sølv 90 poeng og gullmedalje 140 poeng. Gullmedalje gir tre poeng, sølv to og bronse ett poeng, og du samler da videre år for år til andre premier som fjelljegerstatuetten i bronse, osv.

Undertegnede har selv deltatt i over ti år på denne sommeraktiviteten. Det har vært en kjempeopplevelse. Du kommer rundt i heiene og blir kjent. Postene tar deg hele tiden til nye mål og høyder. Naturopplevelsene er mange på disse årene. Om det ikke er så mange dyr å se lenger, så treffer vi vanligvis på ryper og orrfugler. Ørn er blitt observert og flere ganger har vi sett skogens konge, elgen med og uten kalv.

Blomsterfloraen kan være enestående og fargerik. Og er du heldig kan du plukke med deg multer, blåbær og tyttebær hjem. Du kommer uansett tettere på naturen.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, meny, nummer

Automatisk generert beskrivelse

Navnelisten på de som har deltatt flest gang og oppnådd mest poeng.